Datingfraude
Saved Read later
Deel dit bericht

Datingfraude: toppunt van oplichterij

Nu deze pandemie aan de gang is zitten wij allemaal de hele dagen thuis. We proberen vanuit huis nog zoveel mogelijk werk gedaan te krijgen. Helaas geldt dit ook voor mensen die ten koste van anderen hun brood verdienen. Aangezien inbreken en andere vormen van criminaliteit lastiger is geworden nu veel mensen thuis zitten, gaan zij zich richten op de cybercrime. Een hele lucratieve business is bijvoorbeeld de datingfraude. Dus heb jij nog een paar duizendjes te veel? Geen probleem, deze datingfraudeurs helpen je graag uit de brand.

Opgelicht door een geliefde

datingfraudeHet eerste kwartaal van dit jaar is er al 1,2 miljoen euro aan schade gemeld aan datingfraude. Deze datingfraudeurs gaan op een bepaalde manier te werk. Ze gaan onder een valse identiteit een relatie aan met iemand die ze online leren kennen. Vaak steken ze jaren of maanden in het contact met hun slachtoffer. Vaak doen ze alsof ze op het punt staan een grote som geld binnen te harken, maar er nog een relatief klein bedrag voor nodig hebben om dit te realiseren.

“Met smoezen en leugens vraagt hij mensen om geld en met leugens laat hij zien waar dit geld terug van betaalt zou worden.”

Zo zei de oplichter Augusto Jony bijvoorbeeld dat hij een band uit Afrika naar Nederland wilde halen, om daar een concert te houden en zo veel geld te verdienen. Hier had hij echter nog wel tussen de 30.000 en 40.000 euro voor nodig. Bij het programma Opgelicht?! van Avrotros dat oplichterij aan de kaak stelt, wordt duidelijk dat twee vrouwen door hem in de schuldsanering terecht zijn gekomen en drie anderen zien hun uitgeleende duizenden euro's ook nooit meer terug. Maar daar blijft het niet bij, Augusto dupeert nog meer mensen.

Bekijk ook:
Ontdek de echte realiteit achter Instagram en laat vergelijken achter je!

Hij leent soms kleine bedragen, een enkele keer wat hogere bedragen. Heel af en toe komt er ook wel eens weer geld terug bij deze mensen, maar dat is niks in vergelijking met wat er allemaal nog terugbetaald moet worden. “Met smoezen en leugens vraagt hij mensen om geld en met leugens laat hij zien waar dat geld terug van betaald zou worden.” aldus een slachtoffer.

Tros Opgelicht?!

Betalen om te chatten

Maar deze datingfraude gebeurt ook op andere manieren. Namelijk via datingsites. Sommige datingsites maken gebruik van een creditsysteem. Er moet betaald worden per bericht. Mensen die hier gebruik van maken gaan hier mee akkoord als ze de algemene voorwaarden aanvinken, waarin staat dat er deels fictieve profielen zijn en dat fysieke afspraken niet mogelijk zijn. Vaak lezen mensen deze voorwaarden echter nooit. De mensen die de berichtjes sturen, ook wel chatoperators genoemd, proberen zo lang mogelijk contact te houden met degene met wie ze daten. Zo harken ze het meeste geld binnen.

Bekijk ook:
Ontdek de top eigenschappen die Iedereen aantrekkelijk vindt in een partner

Een van deze chatoperators vertelt: ‘Bezoekers moeten die voorwaarden aanvinken als ze zich aanmelden, maar lezen ze eigenlijk nooit. Wij worden ingehuurd om vanuit een verzamelplatform chatberichten te tikken, en die worden dan verspreid naar de datingsites. En van ons wordt gevraagd om die bezoekers zo lang mogelijk aan het lijntje te houden, zodat ze telkens een paar euro per bericht spenderen.’ Zo raken veel mensen honderden, duizenden euro’s kwijt, afgezien van de emotionele schade die het ze oplevert wanneer ze erachter komen dat de mensen met wie ze chatten fictieve personen zijn.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.