Kan verveling een positief effect hebben op de mens? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Kan verveling een positief effect hebben op de mens?

Jup. Het leven is een stuk eentoniger geworden. Waar we vaak in de avonden met vrienden gingen eten en in het weekend een borrel deden op het terras in de zon moeten we ons nu vermaken binnenshuis. Buitenshuis kan natuurlijk ook, maar dan wel op je eigen dakterras. De eerste weken zijn we prima doorgekomen, maar op en duur weet je gewoon even niet meer waar je je kont moet keren, zoals ze dat mooi zeggen. Misschien slaat de verveling toe en kijk je de zoveelste Netflix film. Maar haal je daar je voldoening uit? En is het gevoel van verveling wel zo slecht voor je? 

Afleiding zoeken

Wij, als Nederlanders kunnen vaak geen minuut stilzitten zonder dat we onszelf alweer bedenken wat we gaan doen. Oké een boek lezen op een stoel of een avondje voor de bank hangen hoort daar natuurlijk niet bij, maar we zijn zo gewend om altijd bezig te zijn. Zodra je namelijk stil gaat zitten, krijg je een soort gevoel van verveling. Door deze ‘verveling' ga je denken aan misschien vervelende of confronterende momenten waar je liever niet aan wilt denken. Dit ga je het liefst uit de weg door weer een activiteit te ondernemen.

Bekijk ook:
Vrijmibo: ontspannen afsluiter of extra uurtje gezeik van collega’s?

Kan verveling een positief effect hebben op de mens? 16

Heeft verveling een functie?

Zodra we ons vervelen geeft het onszelf een soort functie, namelijk om iets nuttigs te gaan doen. Het is een soort aansporing om te bepalen wat belangrijk is in het leven. Dit klinkt allemaal vrij diepzinnig, maar doordat we een gevoel krijgen dat we niks te doen hebben gaan we opzoek naar taken om te doen. Dit kan natuurlijk in je voordeel werken als je door de verveling taken gaat uitvoeren in het huis of klusjes af te ronden die al tijden gedaan moeten worden.

Het komt niet alleen vanuit onszelf, maar we de drang om je nuttig te maken komt ook voort uit onze Nederlandse cultuur. Saaiheid wordt gezien als negatief, terwijl dit natuurlijk ook iets positiefs kan brengen. Zodra je jezelf een avondje ‘niks doen' gunt, krijg je ineens nieuwe inzichten, laat je je hoofd even rusten en kun je met een frisse blik naar dingen toekijken. Vliegen door de tijd geeft vaak het gevoel dat je er toe doet, maar vaak kun je er niet van genieten omdat je er niet ‘echt' stil bij kunt staan.

Nietsdoen is mogelijk

Nietsdoen is mogelijk dus. Als het gevoel van verveling maar van korte duur is, dan is het verder niet gevaarlijk. Mocht er sprake zijn van chronische verveling dan kan dat bijvoorbeeld leiden tot angstgevoelens, maar ook bijvoorbeeld een toename in drugs- of alcoholgebruik. Daarentegen kun je dus echt gelukkig door jezelf aan te leren niets te doen zonder je gelijk te vervelen. Je kunt bijvoorbeeld door de ramen naar buiten kijken, maar niet meteen de dweil pakken en de ramen gaan lappen, maar je kunt ook proberen deze gedachten te parkeren. Je hoeft niet de hele dag nuttig te zijn, want zodra je je rust even kunt vinden kun je ook weer op een andere manier naar dingen kijken.

Bekijk ook:
Om deze reden zou je altijd een rol toiletpapier in de koelkast moeten bewaren

Zou je meer willen weten over de “kunst van het nietsdoen?” Dan is onderstaand een boek zeker een aanrader om te lezen. Het mag dan wel een boek uit 2004 zijn, de inhoud blijft hetzelfde. Veel leesplezier ennè ontspan he!

Kan verveling een positief effect hebben op de mens? 17

Bekijk ook:

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.