Dit doet de pil met emoties 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit doet de pil met emoties

We weten allemaal dat de anticonceptiepil beschermt tegen zwangerschap. Maar wat we niet precies weten is wat voor invloed het slikken van de pil heeft op onze emoties en ons gedrag. Wat brengt de pil eigenlijk teweeg in onze hersenen?

De anticonceptiepil

Dat er nog maar zo weinig onderzoek is gedaan naar de effecten van de anticonceptiepil op ons brein is best merkwaardig te noemen, aangezien wereldwijd meer dan honderd miljoen vrouwen gebruikmaken van de pil. Deze vrouwen gebruiken de pil niet alleen als anticonceptiemiddel, maar ook om bijvoorbeeld hun menstruatie te reguleren of acne tegen te gaan. Sommige vrouwen geven aan mentaal op te knappen wanneer ze de pil slikken, andere zeggen juist meer depressieve gevoelens te ervaren. Dat de pil ook invloed heeft op ons brein is één ding dat zeker is.

Grote uitspraken de invloed van de pil kunnen we (nog) niet doen. Maar uit de ervaringen van verschillende vrouwen leren we dat sommige vrouwen zich angstig of somber voelen in de week voor de menstruatie. Daarnaast blijken vrouwen die last hebben van stemmingswisselingen zich vaak emotioneel beter te voelen wanneer zij de pil slikken. Maar er is ook een groep die aangeeft zich er juist slechter door voelen. Deze bevindingen zijn niet heel gek, want we weten al langere tijd dat hormonen invloed hebben op hoe we ons voelen. En laat de hormonale anticonceptiepil nu net bomvol zitten met hormonen.

Bekijk ook:
Groene thee: 5 goede redenen om er je dag mee te beginnen

Feiten en fabels over de pil

Een effect van de pil is dat het gebruik ervan het testosteron gehalte verlaagd. Minder testosteron betekent een minder actief beloningsnetwerk in de hersenen. Oftewel, wanneer je een beloning ontvangt, wordt je hier minder blij van. Verder blijkt dat vrouwen die de pil slikken, een slechtere emotieherkenning hebben. Het gaat hier alleen om het herkennen van subtiele emoties op iemand zijn gezicht. Grote problemen zal het je in het dagelijks leven dus niet opleveren.

Voor een aantal effecten van de pil is wetenschappelijk bewijs. Maar niet alle uitspraken over de pil zijn waar. Zo is het een fabel dat het slikken van de pil jouw partnerkeuze sterk stuurt. Daarnaast is de pil ook niet de directe oorzaak voor een depressie, daar spelen namelijk nog vele andere factoren een rol.

De pil ouderwets?

De afgelopen jaren is in Nederland het aantal vrouwen dat gebruikmaakt van de anticonceptiepil flink gedaald. Vaak kiezen zij voor een alternatief dat geen of minder hormonen bevat. Het spiraaltje is een populaire vervanger. Maar ook hier worden nog steeds hormonen afgegeven, wel in mindere mate dan bij de pil.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.