Minder vlees eten: waarom je dat wel of niet moet doen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Minder vlees eten: waarom je dat wel of niet moet doen

Minder vlees eten, kunnen we dat eigenlijk wel? Volgens onderzoek van Nu.nl is 31% van de Nederlanders minder vlees gaan eten in 2018. Maar een onderzoek van Universiteit Wageningen wijst juist uit dat de vleesconsumptie in datzelfde jaar voor het eerst sinds 2009 weer was gestegen. Maar alles wijst erop dat de vleesproductie omlaag moet, en we dus op een gegeven moment verplicht zijn om minder vlees te eten. Moeten we het zien als verplichting of is het gewoon slim om minder vlees te gaan eten?

3 belangrijke redenen om minder vlees te eten

Mensen geven zelf in de diverse onderzoeken vaak al de reden aan waarom zij minder vlees zijn gaan eten. De belangrijkste reden is daarbij toch wel dierenwelzijn. Maar de eigen gezondheid komt met stip op 2 en ook het milieu is een hoofdreden om te minderen met vlees.

Vegetariër, veganist of flexitariër?

Met de vegetariër zijn we inmiddels het langst bekend, deze groep eet helemaal geen vlees. Vervolgens kwam ook de veganist: iemand die geen vlees, maar ook geen andere dierlijke producten, zoals eieren, eet. Maar vandaag de dag is er nog een groep, en wel eentje die het grootste deel van de samenleving omvat: de flexitariër. Deze groep mensen wil niet radicaal stoppen met vlees, maar ziet er de voordelen wel van in om minder vlees te eten. Als flexitariër eet je bijvoorbeeld 3 dagen in de week gewoon vlees, maar de andere 4 dagen niet.

Bekijk ook:
Vrijmibo: ontspannen afsluiter of extra uurtje gezeik van collega’s?

Voordelen van minder vlees eten

Dierenwelzijn

Dit voordeel spreekt eigenlijk al voor zich. Dieren die bestemd zijn voor de vleesproductie, leven niet altijd onder de beste omstandigheden. Wanneer je een maand geen vlees eet, spaar je gemiddeld 1,5 dier uit.

Gezondheid

Je weet al dat minder vlees eten voordelig is voor je gezondheid. Maar waarom eigenlijk? Wel, het risico op hart- en vaatziekten wordt een stuk lager. Bovendien zit er in vlees doorgaans veel slechte cholesterol, die je dus ook minder binnenkrijgt wanneer je minder vaak vlees eet. Vooral bewerkt en rood vlees is schadelijk voor je gezondheid. Dit zorgt onder andere voor meer kans op een beroerte, darmkanker, diabetes type 2 en longkanker. Eet je echt op de lange termijn minder vlees, dan zal je dit ook merken aan je gewicht: je valt doorgaans een paar kg af.

Milieu

De voordelen voor het milieu zijn groot. Wist je dat zo’n 20 tot 35% van de CO2-uitstoot veroorzaakt wordt door de voedselproductie? In cijfers: 100 gram minder vlees per week betekent 7 tot 10% minder broeikasgassenuitstoot via jouw voedingspatroon. Verder bespaar je op landbouwgrond, water en bomen.

Bekijk ook:
De week zonder vlees: Ga jij de uitdaging aan?

Nadelen minder vlees eten

De nadelen van minder vlees eten hebben eigenlijk alleen betrekking op je gezondheid. Want in vlees zitten wel degelijk gezonde vitaminen en mineralen. Denk aan vitamine B12, essentieel voor je hele lichaam. Wanneer je minder vlees gaat eten, kunnen er dus ook tekorten ontstaan. Daarom is het belangrijk om je goed in te lezen of om advies te vragen aan een deskundige welke producten je het beste kunt gebruiken om het eten van minder vlees te compenseren.

Natuurlijk is het aan de consument zelf om te bepalen of men minder vlees gaat eten. Hoe denk jij daarover?

Bekijk ook:

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

One Comment

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.