Betelgeuze ontploft 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Betelgeuze ontploft

Krijgen we binnenkort het meest spectaculaire ‘vuurwerk’ te zien dat de mensheid ooit heeft aanschouwd? Professionele en amateur astronomen houden Betelgeuze nauwlettend in de gaten om als eerste wellicht de sensationele melding te kunnen doen dat deze ster een supernova is geworden. Wil jij ook naar Betelgeuze kijken, dan moet je linksboven in het sterrenbeeld Orion zijn. De normaal gesproken heldere oranje ster heeft inmiddels 50% van haar helderheid verloren.

Wat is een rode reus?

Betelgeuze is een rode reus, wat inhoudt dat de ster een paar honderd keer groter is dan onze zon en ook veel zwaarder. Deze specifieke ster is een buitenbeentje omdat al gedurende een paar honderd jaar astronomen hebben waargenomen dat de ster soms minder helder wordt en daarna zich weer herstelt. Wetenschappers kennen de levensloop van rode reuzen inmiddels. Ze branden in een enorm tempo (astronomisch gezien dan) van 100.000 jaar op en storten dan ineen. Hierdoor ontstaat een enorme ontploffing die een supernova wordt genoemd. Daarna ontstaat het geheimzinnige fenomeen van een ‘zwart gat’ waarin zelfs licht wordt gevangen en de tijd stilstaat.

Bekijk ook:
Sexting: een serieus probleem van deze tijd

Is de ontploffing van Betelgeuze gevaarlijk voor ons zonnestelsel?

Hoewel de krachten die vrijkomen bij het ontstaan van een supernova ongekend zijn, is er voor de aarde geen enkel gevaar te duchten als Betelgeuze een supernova wordt. De ster staat op ongeveer 640 lichtjaar van de aarde en alleen supernova’s binnen een afstand van 50 lichtjaar zouden een probleem kunnen vormen.

Als Betelgeuze op korte termijn ontploft, zal de supernova er voor zorgen dat gedurende een paar weken er geen nacht meer is op aarde. Het object zal dan beduidend helderder zijn dan de maan en ook overdag goed zijn te zien. Iets dergelijks is in de geschiedenis van de moderne mens nog niet voorgekomen.

Betelgeuze ontploft 14

Hoe zeker is het dat de ontploffing binnenkort zal gebeuren?

Betelgeuze is een van de meest beschreven sterren in de astronomie. Al lange tijd is het wispelturige gedrag van deze ster bekend. Maar het is nog niet eerder voorgekomen dat de ster zo in helderheid is afgenomen als dit jaar. Als sinds oktober wordt de rode reus minder fel en dat is zou een teken kunnen zijn van een aanstaande supernova. Om die reden hebben ook astronomen het vermoeden dat de ster nu aan zijn laatste momenten toe is. Maar ga er niet op zitten wachten, want het zou ook nog bijna 100.000 jaar kunnen duren.

Bekijk ook:
Worden mensen in de toekomst geprogrammeerd door hersenchips en kunstmatige intelligentie?

Om het nog meer bijzonder te maken: als we deze week Betelgeuze als supernova te zien krijgen, betekent dit dat de ster in het jaar 1380 in feite is ontploft. Het duurt immers maar liefst 640 jaar voordat het licht ons bereikt uit dat deel van het heelal dat we toch als nabij kunnen beschouwen.

 

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.