In de horeca gaat veel eten rond. Warm en koud, gaar en rauw, bereid en onbereid: alles loopt het risico om met elkaar in contact te komen, mits je je horeca koeling niet op de juiste manier inzet. Om te voorkomen dat bacteriën zich kunnen verspreiden is het niet alleen van essentieel belang dat eten op de juiste manier bereid wordt, maar dus ook dat het op de juiste manier bewaard wordt. En daar wil het nog weleens mis gaan.
Het is overigens niet alleen belangrijk voor de algemene hygiëne binnen je horecazaak om je etenswaar op de juiste manier te bewaren, maar het komt ook de kwaliteit van je ingrediënten, en dus de uiteindelijke smaak van je gerechten, ten goede. In dit artikel nemen we je mee te rug naar de basis: hoe richt je je horeca koeling in en wat zijn de algemene regels omtrent het bereiden en bewaren van etenswaar in de horeca?
Horeca koeling begint bij een correcte bereiding van je gerechten
Het bewaren van voedsel op de juiste manier begint al voordat we de deuren van onze horeca koeling openen. Het veilig bereiden van eten is namelijk al een opgave op zich. Rauw vlees en rauwe vis hebben ontzettend veel ziekmakende bacteriën bij zich die zich maar al te graag aan oppervlakken hechten en zich zo verspreiden. Daarom is het belangrijk dat wanneer er gewerkt wordt met andere ingrediënten, ze nooit rauw vlees of rauw vis aanraken. Niet middels direct contact, maar ook niet via de handen of via oppervlakken zoals een werkbank, snijplank of mes. Goede schoonmaak is key!
Daarnaast: houd rekening met mise-en-place en ready-to-eat gerechten. Deze mogen absoluut niet in de buurt komen van rauw vlees of rauwe vis dat nog bereid moet worden. Verpak alles daarom apart van elkaar, het liefst in gelabelde, afgesloten containers, weckpotten en bakken.
Sesam, open u: tips voor de indeling achter de deuren van je horeca koeling
Maar hoe houd je dan alles op een veilige afstand van elkaar? Hoe weet je welk vlees nog rauw is, wat voorgegaard is, en welk stuk zo uit de koeling geserveerd kan worden? Het antwoord is eigenlijk vrij simpel: maak gebruik van een hiërarchie in je horeca koeling, en zorg ervoor dat alle medewerkers hiervan op de hoogte zijn.
Over het algemeen is de consensus: bereid eten staat boven op de hoogste plank. Hier komt het niet in contact met andere etenswaar en blijft het veilig om direct te consumeren, mits je het natuurlijk op de juiste manier verpakt. Op de planken daarna volgt fruit en groenten, en pas daarna komen vis, rund- en varkensvlees en gevogelte. Dit is om te voorkomen dat vleessappen per ongeluk kunnen gaan lekken en op andere etenswaar terecht kunnen komen.
FIFO: het supermarkt principe werkt ook voor je horeca koeling
Wie weleens in een supermarkt gewerkt heeft kent het principe van FIFO: first in, first out. Dit principe werkt ook voor je horeca koeling. Door de schappen in je koeling op datum te vullen en producten die als eerste over datum gaan vooraan te zetten, voorkom je dat er eten weggegooid moet worden terwijl dat eigenlijk niet had gehoeven. Een stuk vlees dat over 14 dagen niet meer goed is kan immers nog wel even blijven liggen ten opzichte van een stuk vlees dat overmorgen al niet meer bereid kan worden.
Ook voorkom je hiermee dat er etenswaren achter in de horeca koeling blijft hangen en daar gaat rotten. Simpel maar effectief, dus!
Plaats een reactie