Saved Read later
Deel dit bericht

Werktijdverkorting. Tips om (alvast) te solliciteren

Oké da's balen. Dit is een bijzondere tijd. Het coronavirus gooit voor veel velen roet in het eten. Daar is al voldoende over geschreven. Ondernemingen sluiten massaal hun deuren, winkels zijn beperkt of helemaal niet meer open en alle zzp-ers en werknemers met een tijdelijk contract worden per direct buiten de deur gezet. Wie heeft het nog niet (zelf) gemerkt.

Als je een leuke baas hebt, wordt er wat geregeld en kun je via het UWV nog wat geld ontvangen. Voorheen hadden we de werktijdverkorting. Door de uitbraak van het coronavirus heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een nieuwe regeling in het leven geroepen: het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Dit is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies te compenseren. Zo kunnen ze werknemers met een vast of met een flexibel contract doorbetalen.

Hoe dan ook. Daar zit je dan. Thuis. Het zet je aan het denken. Wat als straks alles voorbij is? Wat vind ik eigenlijk van mijn baan? Is dit mijn droombaan? Wat zou ik het liefst willen doen? Wanneer je besluit om iets anders te gaan zoeken, lees dan deze tips.

Bekijk ook:
Dit zijn de meest voorkomende fouten op het CV

Hoe werkt solliciteren

Het gehele proces verloopt in verschillende stappen:

  • Eerst bepaal je wat je zoekt, je gaat op zoek naar vacatures, of bekijkt bij welke bedrijven je graag zou willen werken.
  • Dan komt de sollicitatiebrief, jouw motivatie en CV.
  • Vervolgens mag je (hopelijk) op gesprek.
  • En tenslotte de eventuele onderhandelingen over de voorwaarden.

Vacatures zoeken

De eerste stap zul je helemaal zelf moeten doen. Plekken waar je vacatures kunt vinden zijn via je netwerk, online vacaturesites en sociale media. De tijd van een vacaturepagina in de krant is echt voorbij. Slechts heel zelden vind je in het lokale krantje nog een oproep voor nieuwe medewerkers.

Ben je er nog niet uit? Volg dan eens een studie, lees managementboeken, of meld je aan als trainee. Het verbreed je horizon en helpt je te ontdekken welke kant je wilt.

Bekijk ook:
Doe dit alsjeblieft niet tijdens een sollicitatie

De sollicitatiebrief

Het CV en de sollicitatiebrief anno 2020. Ook dat ziet er anders uit. Solliciteren via Whatapp, een video of LinkedIn zijn heel goed te doen. Maak in ieder geval geen saaie brief met basic CV, daar zitten recruiters niet op te wachten. Laat jouw sollicitatie eruit springen, zorg dat deze onthouden wordt. Het vergroot je kans om op gesprek te komen.

Op gesprek gaan

Daar heb je het voor gedaan. HET gesprek. Je mag komen en jezelf persoonlijk gaan voorstellen. Spannend, dat wil je niet verknallen. Bereid je goed voor. De vraag als ‘vertel eens wat over jezelf' mag toch niet meer als een verrassing komen. Oefen jouw antwoord hierop van tevoren. Heb je dat gedaan, check dan ook even een aantal andere zaken: hoe is de sfeer van het bedrijf, wat zou de dresscode zijn en met wie heb je een afspraak?

De afronding

En heb je dit alles overleefd. Mooi, dan kun je gaan bepalen wat jouw wensen zijn. Onderhandel niet alleen over het salaris, maar kijk ook naar andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk eens aan het aantal vakantiedagen, mogelijkheid tot scholing etc. Succes!

Bekijk ook:
Online sollicitatiegesprek? Zo sleep jij die droombaan binnen

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.