Wat zijn de gevolgen van inflatie voor jou? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat zijn de gevolgen van inflatie voor jou?

Inflatie is uitgegroeid tot het woord van het jaar. In onwijs veel nieuwsberichten komt deze term naar voren, financiële experts waarschuwen je voor deze term en veel mensen praten er onderling over.

Inflatie betekent dat je geld minder waard wordt. Daar waar je voor 10 euro nog 5 broden kunt kopen, koop je nu voor datzelfde bedrag nog maar 4 broden. Het bedrag is dus hetzelfde gebleven, maar hetgeen dat je kunt kopen is minder geworden. Dit geeft duidelijk aan dat inflatie zorgt voor een ontwaarding van je geld.

De theorie mag duidelijk zijn, maar wat betekent dit in de praktijk voor je? Dat hangt geheel van je situatie af.

Niet iedereen heeft last van inflatie

Het is goed om te weten dat iedereen met inflatie te maken krijgt. Maar, niet iedereen heeft last van inflatie. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die hun geld beleggen, waarbij ze een bepaald rendement weten te behalen. Door dit geld te beleggen, voorkomen ze anderzijds dat het minder waard wordt door de inflatie. En als ze dan ook nog rendement behalen, zijn ze al helemaal spekkoper. Dit betekent namelijk dat hun geld alleen maar meer waard wordt, ondanks de inflatie.

Bekijk ook:
Waarom een zit-sta bureau een slimme keuze is voor jouw werkplek

Wil je jezelf goed wapenen tegen deze inflatiecyclus? Of tegen de volgende inflatiecyclus? Dan is het aan te raden om iets nuttigs met je geld te doen. Je kunt Cardano kopen, in aandelen investeren of in vastgoed investeren. Zolang je maar investeert in financiële producten met potentie, kun je een bepaald rendement draaien. De Cardano koers of de aandelenmarkt kan bijvoorbeeld flink stijgen, waardoor je een flink rendement kan draaien. Met dat rendement kan je de inflatiecyclus prima tegengaan, maar door de volatiliteit is dat natuurlijk geen zekerheid..

Bij veel mensen wel voelbaar in de portemonnee

Als we naar de gehele tendens kijken, zien we dat inflatie bij veel mensen al voelbaar is. Zij kopen voor hun 10 euro niet meer 5 broden, maar nog maar 4 broden. En dit gaat niet alleen voor brood op, maar voor alle zaken in het leven. Men verdient echter nog steeds hetzelfde, waardoor ze onder aan de streep minder uit kunnen geven. Of minder kunnen sparen of juist spaargeld aan moeten spreken om het hoofd boven het water te houden.

Wat de toekomst qua inflatie gaat doen, is niet met zekerheid te stellen. Wat experts wel weten, is dat inflatie altijd op de loer ligt. Je doet er daarom verstandig aan om iets nuttigs met je geld te doen. Daarmee voorkom je dat het automatisch minder waard wordt en behaal je mogelijk een bepaald rendement.

Bekijk ook:
Drie voordelen van beleggen - en twee nadelen

Gevolgen op de lange termijn

De gevolgen van inflatie op de lange termijn kunnen desastreus zijn. Blijft de huidige inflatie langer aan? Dan krijg je mogelijk volgend jaar voor 10 euro nog maar 3 broden. Daar waar dit recent nog om 5 broden ging, moet je het nu opeens met nog maar 3 broden doen.

Dit simplistische voorbeeld geeft duidelijk aan dat de gevolgen ongekend zijn. En dat er vanuit de overheid echt iets moet gebeuren. Dit staat ongetwijfeld al in de steigers, maar moet zo snel mogelijk uitgerold worden. Dat is de enige manier om ernstige financiële problemen bij veel huishoudens te voorkomen.

Ondertussen kun je deze financiële problemen zelf deels voorkomen. Doe dit door te besparen op je uitgaven, door te investeren en/of door te onderhandelen over je loon. Het zou in ieder geval heel normaal/logisch zijn als je loon (deels) meestijgt met de inflatie.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

982

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.