Toen de geestelijk gestoorde Fouad L. in Rotterdam dood en verderf zaaide, sprongen er binnen korte tijd gewapende eenheden in busjes om hem te stoppen. Naast een zwaarbewapend arrestatieteam was er ook een antiterreureenheid naar het Erasmus MC gereden. Deze keiharde specialisten hebben de taak om levensbedreigende situaties te beëindigen. Dat is niet zonder gevaar, maar voor hoeveel salaris leggen ze hun leven in de waagschaal? Dat hebben wij opgezocht.
Een levensgevaarlijk beroep
Een lid van een antiterreureenheid maakt onderdeel uit van De Dienst Speciale Interventies (DSI) en wordt ingezet bij levensbedreigende situaties, zoals terroristische aanslagen, gijzelingen en andere situaties waarbij de inzet van een regulier politieteam niet genoeg slagkracht heeft. Een lid van DSI hoort bij de nationale politie, maar is getraind voor dit soort gevaarlijke taken. Zo wordt een lid van DSI ook ingezet als onderdeel van een arrestatieteam.
Het aanhouden van vuurwapengevaarlijke verdachten is niet de enige taak van een lid van een antiterreureenheid. De loodzware trainingen van een lid van DSI heeft nog veel meer doelen. De Dienst Speciale Interventies bestaat uit 4 speciale eenheden, die allemaal hun eigen expertise hebben. De missies van deze gasten kunnen zo uit een Hollywoodfilm komen, want het is pure actie. DSI bestaat uit de volgende afdelingen:
Aanhoudings- en ondersteuningseenheden (AOE’en)
Dit team houdt vuurwapengevaarlijke verdachten aan, waaronder terroristen, en beëindigt een criminele situatie zoals een gijzeling. Hierbij worden vaak politiehonden gebruikt, die als volwaardig lid van het team worden gezien.
Unit Interventie
Dit team voert kleine operaties uit die wel een hoog risico hebben. Met een hoog risico bedoelen we de aanwezigheid van explosieven en/of zware vuurwapens. Ook bij verdachten die dreigen met een zelfmoordaanslag komt dit team in actie.
Unit Interventie Mariniers (UIM)
Dit team is gespecialiseerd in grootschalige acties, zoals operaties op boorplatformen, vliegtuigen, grote gebouwen, etc. Zij komen zowel op land als in de lucht en in het water in actie. Zij maken deel uit van het Korps Mariniers.
Unit Expertise en Operationele Ondersteuning
Deze leden van de antiterreureenheid zijn sluipschutters, de zogeheten ‘snipers’. Zij kunnen op lange afstanden iemand uitschakelen en worden ook vaak bij extreme situaties ingezet, zoals een gijzeling. Ze zijn afkomstig van zowel politie als defensie.
Opleiding DSI
Je kunt niet zomaar even lid worden van een antiterreureenheid. Iedere afdeling heeft zijn eigen expertise, maar de basis begint altijd bij de politieacademie. Je begint dus als een ‘gewone’ politieagent. Je hebt binnen het korps talloze mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. De eerste vervolgstap is veelal de stap naar het arrestatieteam van de politie. Je wordt dan intern opgeleid om in actie te komen bij het zwaardere werk.
Afhankelijk van je wensen, ambities en uiteraard een stukje talent kun je vervolgens doorgroeien naar een van de bovenstaande eenheden. Dat gaat niet zomaar, je moet beschikken over een sterke fysieke en mentale gesteldheid en een teamplayer zijn, zo staat te lezen op de website van de politie. Een intensieve rijopleiding is ook een onderdeel van de loodzware opleding.
Het salaris van een lid van de antiterreureenheid
Zoals we hierboven beschreven is De Dienst Speciale Interventies een dienst met verschillende afdelingen. De salarissen verschillen dus ook, want de ene expertise is de andere niet. Het basissalaris van een lid van het arrestatieteam ligt op € 2.635, maar dat kan een veelvoud worden naarmate je doorgroeid. Er zitten ook veel bonussen aan vast, zoals gevarengeld, onregelmatigheidstoeslag, etc.
Een lid van een antiterreureenheid verdient dit salaris dus minimaal, maar naar ervaring en functie kan dit oplopen naar € 4.429 per maand, en zelfs hoger. Deze keiharde kerels doen het echter niet alleen voor het geld, ze hebben vaak ook een sterk rechtvaardigheidsgevoel en dragen met deze mindset bij aan een veilig Nederland. Als je wil solliciteren dan zul je dus eerst naar de politieacademie moeten. Succes!
Plaats een reactie