Pech. Geld voor je kaartje weg 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Pech. Geld voor je kaartje weg

De culturele sector heeft het zwaar. Dat is bekend, dat weten we allemaal. En nu zitten we ook nog eens in een crisis. Driemaal raden wat er dan gebeurt. Door de maatregel om alle culturele evenementen af te lassen, wordt de sector extra zwaar getroffen.

Als je een kaartje hebt gekocht, en je feestje gaat niet door, dan wil je natuurlijk graag je geld terugvragen. De minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, roept op om dat juist niet te doen. Ze kunnen het niet aan. De culture sector heeft simpelweg op dit moment niet voldoende middelen om al dat geld ineens terug te kunnen geven. Naar schatting loopt de sector juist zo'n 60 tot 100 miljoen euro per week (!) mis. Laat staan wat er zou gebeuren als mensen hun geld allemaal terug zouden vragen.

Solidair met de culturele sector

Wat moet je dan doen? Een van de dingen die de minister vraagt is: solidariteit. Als je het kunt hebben, vraag dat geld dan niet terug en beschouw het als jouw bijdrage voor de cultuur in Nederland. Mooi gebaar. Gewoon een ‘spontane' gift. Oké, maar wat nou als er grotere bedragen mee gemoeid zijn? Het geld van een kaartje van € 17,50 wil je misschien nog wel doneren, maar hoe zou je het vinden als je € 200,- voor een kaartje hebt betaald. En misschien nog wel meerdere tickets voor dit bedrag hebt gekocht? Dan wordt het toch wel een ander verhaal. Solidariteit is leuk, maar hoeveel mag dat kosten?

Bekijk ook:
Een eigen McDonald's beginnen? Dit zijn de cijfers en belangrijkste regels

Nog even wachten

Wat je als consument ook kunt doen, is een soort uitgestelde vergoeding. Je zou het theater of evenement een tegoed kunnen vragen. Dan kun je zelf op een later moment weer van een (ander) evenement genieten. Het voordeel voor de instellingen; ze hoeven nu geen geld terug te geven en ze weten dat je later weer terugkomt. En jij hebt je geld toch al uitgegeven, het duurt alleen iets langer voordat je er wat voor terugkrijgt.

Maatregelen culturele instellingen

Ondertussen wordt er door de minister natuurlijk ook naar de andere kant van het verhaal gekeken. Ze schort de huur die rijksmusea aan het Rijksvastgoedbedrijf moeten betalen voor drie maanden op. De culturele instelling krijgen daardoor op korte termijn even wat meer lucht en financiële ruimte. Daarnaast zouden culturele instellingen die onder de zogeheten basisinfrastructuur vallen, al vervroegd subsidie kunnen krijgen. Normaal zouden ze dit pas in het derde kwartaal overgemaakt krijgen.

Bekijk ook:
Het bijzondere verhaal achter de rijkste Nederlander van dit moment

Alle beetjes helpen. En het lijkt ook een mooi compromis van verantwoordelijkheden. Natuurlijk is de overheid verantwoordelijk dat we een cultureel aanbod hebben, en dat het de instelling goed gaat. Tegelijkertijd is het ook in ons eigen belang, en kunnen wij zelf verantwoordelijkheid nemen, voor een mooi aanbod van musea en gezellige evenementen.

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.