Overschot aan olie? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Overschot aan olie?

In het begin van de 21ste eeuw ontstond er een nieuw woord: Peakoil. De wereldeconomie was en is zeer afhankelijk van olie. Onafhankelijk van de gevolgen voor het milieu was er ook de angst dat de vraag het aanbod zou gaan overtreffen. Het aanbod uit de olierijke gebieden zoals het Midden-Oosten en Rusland was bekend en ook de vraag, die constant bleef toenemen.

De term peakoil gaf aan dat er een moment zou komen dat de vraag het aanbod zou gaan overstijgen. Daarmee zou de olie nog niet ‘op’ zijn, maar er zou niet meer genoeg zijn voor iedereen en de simpele economische wet van vraag en aanbod zou tot forse prijsstijgingen moeten leiden. Dat gebeurde al meteen: in de eerste jaren van de huidige eeuw ging de prijs van een vat olie sterk omhoog en bereikte bijna de $ 100. Door de kredietcrisis van 2007/2008 koelde de wereldeconomie tijdelijk af, de vraag naar olie verminderde en de prijs daalde.

Peakoil in 2020

De studies die werden gedaan naar Peakoil hadden niet allemaal dezelfde uitkomst. Er waren voorspellers die al in 2010 de eerste problemen verwachtten. Minder pessimistisch ingestelde onderzoekers dachten eerder aan het jaar 2030. Algemene consensus was er dat rond 2020 de eerste voortekenen van een tekort aan olie duidelijk zouden worden. Dat een omschakeling naar hernieuwbare energie voor die tijd mogelijk zou zijn, werd niet waarschijnlijk geacht. Dat laatste is in ieder geval juist gebleken, want een groot deel van die olie wordt nog steeds omgezet in benzine voor de heilige koe met brandstofmotor. Overschot aan olie? 16

Bekijk ook:
Het bijzondere verhaal achter de rijkste Nederlander van dit moment

Het zal ook nog een aantal jaren duren voordat er grote aantallen elektrische auto’s op de weg zijn. En toch is er niemand meer die het woord peakoil in de mond neemt. Het is 2020 inmiddels, maar de olie klotst al het ware over de randen van de opslagtanks. De prijs van een vat olie is gedaald tot $ 20 en experts menen dat dit nog veel lager kan. Er wordt zelfs gesproken over een oliecrisis omdat bij de huidig prijs per vat sommige landen hun overheidsuitgaven niet meer zullen kunnen voldoen. Wat is er in die korte tijd gebeurd?

Schalieolie, onbemind en gevaarlijk

De VS waren tot voor kort de grootste importeur van olie omdat de olievelden praktisch leeg waren. Vandaag de dag is het land de grootste producent van olie en daarmee zelfvoorzienend. De techniek om olie te halen uit schalie (een oliehoudende steensoort) heeft die enorme verandering teweeg gebracht. De milieueffecten van deze manier van oliewinning zijn nog niet voldoende onderzocht, maar experts vrezen dat er grote problemen zullen ontstaan en de vervuiling ongekend zal worden.

Bekijk ook:
Alles over het vinden van een goede bureaustoel en een goede afstelling

Met uitzondering van de VS hebben andere landen op de wereld besloten vooralsnog geen schalieolie te winnen. Door de extra productie van olie staan de oude producenten van olie al jaren onder druk. Om de prijs niet te veel te laten dalen hebben de belangrijkste olieproducerende landen zichzelf al vele jaren beperkingen opgelegd. Een maand geleden ging het mis en werden de afspraken niet verlengd. Er wordt nu veel meer olie opgepompt dan nodig is en de prijs is om die reden ingestort. Hoe het verder moet, weet niemand.

Lees ook: Gratis openbaar vervoer in Nederland

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.