Heb je eerder al te horen gekregen dat je werkgever niet meer tevreden is? Of heeft je werkgever aangekondigd om met een reorganisatie te komen? Dit zijn twee situaties waarin je eventueel je baan kwijt kunt raken. Dit is mogelijk spannend, voelt niet lekker aan en brengt de nodige onzekerheid met zich mee.
Als het moment van ontslag krijgen zich voordoet, denk je mogelijk even niet helder en zakelijk. Probeer het zo snel mogelijk een plaatsje te geven en ga op zoek naar een juiste afwikkeling. Je wilt immers niet slechter worden van het ontslag.
Ga daarom goed na met welk bod je werkgever precies komt. Een werkgever mag je namelijk niet zomaar ontslaan, zeker als hier geen duidelijke reden voor is.
Vaststellingsovereenkomst
De kans bestaat dat je werkgever met een vaststellingsovereenkomst komt. Dit betekent dat de werkgever je een ontslagvoorstel doet. In dit voorstel staat onder meer per wanneer je ontslagen wordt, wat je als extra mee krijgt en wat de overige voorwaarden zijn.
In de vaststellingsovereenkomst staat bijvoorbeeld dat je nog 2 maanden loon mee krijgt. Of dit reëel en conform de wet is, zou je direct uit moeten zoeken. Dit heeft onder meer met je soort contract en je gewerkte jaren bij het bedrijf te maken.
Verder is het advies om deze vaststellingsovereenkomst niet direct te ondertekenen. Geef aan je werkgever aan dat je hier rustig over na wilt denken. Over het algemeen staat in de overeenkomst ook vermeld wat de reactie termijn is. Mocht dit niet het geval zijn, maak hier dan duidelijke afspraken over met je werkgever.
Vaststellingsovereenkomst controleren
Heb je een vaststellingsovereenkomst van je werkgever ontvangen? Dan zijn er enkele zaken waar je goed op moet letten. Bekijk bijvoorbeeld wat de genoemde reden in de overeenkomst staat voor je ontslag. Is deze reden wel ww-veilig? Let ook goed op de datum van ontslag en de opzegtermijn.
Uiteraard moet je ook goed naar het financiële gedeelte kijken. Wat is de transitievergoeding die je ontvangt? En hoe zit het met de uitbetaling van vakantiegeld en/of vakantiedagen?
Kijk ook naar andere belangrijke zaken, zoals een concurrentiebeding. Het is niet geheel eerlijk als je werkgever bij ontslag nog een concurrentiebeding in de overeenkomst opneemt. Bekijk dit dus even goed.
Ook is het zaak om goed naar een eventuele vrijstelling van werk te kijken. Als dit in de overeenkomst benoemd wordt, betekent dit dat je geen werk meer hoeft te verrichten. Je krijgt wel gewoon je loon uitbetaald, waardoor dit voor een werknemer interessant is.
Onderhandel over de vaststellingsovereenkomst
Ben je het niet eens met de overeenkomst? Werk dan uit waar je het niet mee eens bent en breng dat ter sprake bij je werkgever. Het principe van een vaststellingsovereenkomst is namelijk dat beide partijen hier akkoord mee moeten gaan.
Voordat je gaat onderhandelen of akkoord gaat, moet je ook onderzoek doen naar een mogelijke WW-uitkering. Indien er in de vaststellingsovereenkomst níet vermeld staat dat de werkgever het initiatief voor ontslag genomen heeft, vervalt je recht op de WW-uitkering bijvoorbeeld. Dat wil je absoluut niet, dus controleer goed je recht op de WW-uitkering.
Onderteken de vaststellingsovereenkomst
Ben je het uiteindelijk met je werkgever over de inhoud van de vaststellingsovereenkomst eens? Dan is het zaak dat jullie deze overeenkomst beide ondertekenen.
Ontslag krijgen is nooit leuk, maar via een vaststellingsovereenkomst kan het niet eens heel verkeerd uitpakken. Mogelijk krijg je nog een zak geld mee, waarna je direct op zoek kunt gaan naar een nieuwe baan. Houd hierbij wel rekening met de inhoud van de vaststellingsovereenkomst, bijvoorbeeld met een concurrentiebeding. Meer weten? Check de website ontslagspecialist.nl!
Plaats een reactie