Het gaat goed met de Nederlandse economie, maar als gevolg daarvan ontstaat er nu ook een krapte op de arbeidsmarkt. Op dit moment staan er namelijk meer vacatures open dan dat er mensen beschikbaar zijn. Hierdoor is het een behoorlijke opgave om nog goede werknemers te vinden, maar als je dat op de juiste manier aanpakt kan je dat ook nog in deze tijd voor elkaar krijgen.
Facts:
- In Nederland is er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek momenteel sprake van grote spanning op de arbeidsmarkt.
- Dit komt door een daling van het aantal werklozen en een stijging van het aantal open vacatures.
- In de tweede helft van 2021 waren er meer dan 11 miljoen banen in Nederland.
- Eind september stonden er een recordaantal (371 duizend) vacatures open.
- Per 100 werklozen waren er maar liefst 126 vacatures beschikbaar.
De cijfers van het CBS spreken boekdelen; er is veel vraag naar arbeidskrachten, maar weinig aanbod beschikbaar. Dat maakt het invullen van de vacatures bepaald geen makkelijke job, maar met deze tips kom je een heel eind op weg:
Tip 1: Laat een specialist voor je zoeken
Bij het aannemen van een nieuwe werknemer komt heel wat kijken en daarom is het geen gek idee om dit te laten doen door iemand die er echt verstand van heeft. Zo kan je bijvoorbeeld een executive search bureau inschakelen. Bij executive search gaat een team van specialisten voor jou opzoek naar toptalent om de vacature in te vullen. Door dit uit te besteden aan de experts weet je bijna zeker dat je zo de juiste werknemer vindt.
Tip 2: Zoek op social media
Je kan ook social media gebruiken om op zoek te gaan naar nieuwe werknemers. In totaal zijn bijna 14 miljoen Nederlanders actief op social media, dus daar zit vast wel een geschikt iemand tussen. Veel mensen denken in eerste instantie aan LinkedIn, en dat is zeker geen verkeerd netwerk om mee te beginnen. Daarnaast kan je bijvoorbeeld ook Facebook inschakelen. Zo kan je met een Facebook advertentie met een klein budget al duizenden potentiële kandidaten bereiken. Een advertentie op Instagram is dan weer een slimmer idee als je opzoek bent naar een jongvolwassen kandidaat.
Tip 3: Zoek binnen de eigen organisatie
Voor grote bedrijven kan het ook lonen om te kijken binnen de eigen organisatie. Misschien zitten er wel goede arbeidskrachten tussen die met een beetje bijscholing ook de nieuwe vacature kan invullen.
Tip 4: Hoger salaris
Laten we eerlijk zijn; bijna iedereen werkt om geld te verdienen. Combineer die wetenschap met het simpele economielesje van vraag en aanbod en dan weet je dat je door een hoger salaris bieden ook meer mensen kan aantrekken. Uiteraard is salaris niet de enige doorslaggevende factor voor werkzoekenden, en daarom is het ook belangrijk om voor een fijne bedrijfscultuur te zorgen, zodat het bestaande personeel niet vertrekt.
Tip 5: Schrik werkzoekenden niet af met te veel eisen
Bij veel vacatures vind je meestal een waslijst aan eisen waaraan een kandidaat moet voldoen. Dit heeft op veel mensen een afschrikwekkende werking en zo kan je zo maar heel wat goede kandidaten verliezen, zonder ze ooit gesproken te hebben. Kijk dus een kritisch naar je vacature tekst, en stel alleen eisen die je echt essentieel vindt.
Tip 6: Stageplekken
Met stageplekken kan je ook goede werknemers vinden. Stagekrachten kunnen meteen al wat werk doen, en als ze later afgestudeerd zijn kan je de beste mensen daarna een “echte” baan aanbieden!
Plaats een reactie