De coronacrisis heeft in sommige sectoren de werkgelegenheid beïnvloed. Dit is echter niet in elke sector het geval geweest. Er zijn dan ook veel mensen die zich afvragen of de werkgelegenheid in de bouw- en infrasector ook beïnvloed is. Hier is namelijk ook het een en ander gebeurd.
Wat is er gebeurd in de bouw?
Voor kleine bedrijven in de bouw is er vrij weinig gebeurd. Dit komt doordat deze weinig hinder hebben ondervonden van corona. Voor de kleine bouwbedrijven die minder dan 10 personen in dienst hebben, was het namelijk over het algemeen mogelijk om de werkzaamheden volledig door te zetten.
Voor de grote ondernemingen in de bouw is er wel wat onzekerheid geweest. Slechts een deel van de werkzaamheden konden doorgaan. Hierdoor werd de werkgelegenheid in deze sector ook wat minder. De werkgelegenheid is met ongeveer 4% gedaald in de bouwsector.
De verminderde werkgelegenheid heeft niet per se met corona te maken. Een andere reden voor deze daling is het lagere budget van investeerders. Dit heeft ervoor gezorgd dat de hoeveelheid opdrachten minder werd. Hierdoor kon er ook minder gewerkt worden. Het budget dat beschikbaar is om te investeren, stijgt intussen wel weer.
Een ander opvallend probleem in de bouw zijn de opleidingen. Dit komt doordat de opleidingen in de bouw voor een tijdje hebben stilgelegen. Hier heeft de infrasector ook last van gehad. Een hele tijd werden opleidingen zoals opleiding monteur gas water warmte minder gevolgd. Op het moment is het weer mogelijk om volop opleidingen te volgen.
Wat is er gebeurd in de infrasector?
Ook de infrasector heeft redelijk wat last gehad in de tijd van de coronacrisis. Dit heeft echter niet alleen maar te maken met de coronacrisis. Er zijn immers nieuwe regels gekomen omtrent de stikstofuitstoot. Deze nieuwe regels hebben vooral invloed gehad op de productie binnen deze sector.
Vanwege de huidige beperkingen op de stikstofuitstoot gaat ook de snelheid van de productie naar beneden. Hierdoor wordt het voor de ondernemers in de infrasector een stuk duurder om gebruik te maken van de benodigde producten. Verder zijn de hoeveelheid opleidingen binnen deze sector ook gedaald. Er wordt nog onderzoek gedaan naar manieren om de productie sneller te laten verlopen met verminderde uitstoot.
Klik voor meer informatie over deze opleidingen op de volgende link: infra opleidingen.
Werkgelegenheid in de bouw- en infrasector
Er is nog steeds veel werkgelegenheid in de bouw- en infrasector. Dit komt doordat de hoeveelheid mensen die er kunnen werken niet is gedaald. Wel is het aantal beschikbare werkuren gedaald. Zo was het steeds minder mogelijk om een volle werkweek van 40 uur te maken.
Deze impact was echter vooral te zien bij de grote bedrijven. Bij kleine bedrijven van minder dan 10 personen is deze daling in manuren bijna niet terug te zien. Tegenwoordig gaat alles steeds meer terug naar het normaal. Hierdoor worden de werkweken ook weer langer en kunnen er meer manschappen aan het werk gezet worden in de bouw- en infrasector.
Plaats een reactie