De CO2-prestatieladder: je komt hem steeds vaker tegen. Dat is ook niet zo gek, want bedrijven worden zich steeds bewuster van hun ecologische voetafdruk. Productie en bedrijvigheid hebben altijd een negatieve invloed op het klimaat. Maar je kunt deze negatieve invloed wel beperken. Dat kan middels de CO2-prestatieladder. Hoe werkt dit precies? En hoe draagt het bij aan de klimaatverantwoordelijkheid van bedrijven?
Wat is de CO2-prestatieladder?
De CO2-prestatieladder is een instrument dat bedrijven en organisaties helpt bij het verminderen van hun CO2-uitstoot. Dat kan bijvoorbeeld door de bedrijfsvoering nog eens onder de loep te nemen. Met de prestatieladder moet de klimaatimpact van organisaties naar beneden. De ladder heeft vijf niveaus. Hoe meer maatregelen je neemt, des te hoger je op de ladder komt.
Deze ladder is jaren geleden bedacht door ProRail. Het bedrijf was zich bewust van de negatieve effecten van haar bedrijfsvoering op het klimaat. Dus moest er iets worden veranderd. Maar niet alleen bij ProRail zelf, maar in de hele keten. Daarom gaat de hoogste trede van de ladder niet alleen over het eigen handelen, maar ook het motiveren van anderen. Inmiddels is de CO2-prestatieladder een begrip voor alle ondernemers geworden.
Het nut voor het klimaat
De CO2-prestatieladder is van groot belang voor het klimaat. Het stimuleert bedrijven en organisaties hun uitstoot te verminderen. Cruciaal om ervoor te zorgen dat de aarde niet nog warmer wordt en om bijvoorbeeld de klimaatdoelstellingen te halen. Bedrijven worden gemotiveerd om bij te dragen aan het verminderen van broeikasgassen.
Door met de ladder te werken, worden meer medewerkers zich bewust van klimaatverandering. Broodnodig, want alleen door samen in actie te komen kunnen we de klimaatcrisis het hoofd bieden. Bedrijven, organisaties en medewerkers kunnen het verschil maken door naar hun eigen handelen én het handelen van anderen te kijken. Het brengt een maatschappelijke discussie over dit belangrijke onderwerp op gang.
Innovatie en ontwikkeling zijn nodig om milieuvriendelijker te produceren. De CO2-prestatieladder kan een steuntje in de rug zijn om daadwerkelijk aan de slag te gaan met nieuwe technieken.
Verantwoordelijkheid nemen
Bedrijven willen tegenwoordig maatschappelijk verantwoord ondernemen. Aandacht voor de omgeving om je heen is daar een belangrijke steunpilaar van. Als het gaat om CO2-uitstoot, kunnen bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen door maatregelen te nemen, doelstellingen te bedenken en transparant te zijn over hun emissies. Kritisch blijven is altijd belangrijk. Een ISO 9001-certificering kan hier bij helpen.
Ketenverantwoordelijkheid zorgt ervoor dat niet alleen de eigen CO2-uitstoot verminderd wordt, maar ook dat van leveranciers en partners. Dat doe je niet voor niets: stijgen op de CO2-prestatieladder betekent een hoger gunningsvoordeel bij aanbestedingen van bijvoorbeeld de Rijksoverheid.
Plaats een reactie