Een longontsteking door legionella: dat kan mensen ernstig ziek maken. Daar kunnen ze nog maanden lang last van houden. Het is iets wat je als beheerder van een waterinstallatie niet op je geweten wilt hebben. Daarom is het belangrijk om aan de slag te gaan met een effectieve waterbehandeling voor een optimale waterkwaliteit. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk?
Koeltorens en het risico op biologische verontreiniging en legionella
Waterbehandeling bij koeltorens is nodig om biologische verontreiniging en de kans op een legionellabesmetting te verkleinen. Een natte of open koeltoren onttrekt warmte aan water. Dat gebeurt door het water in contact te brengen met lucht. Wanneer ze slecht onderhouden of beheerd worden, kunnen ze een bron van legionella worden. Daarom is effectieve waterbehandeling zo belangrijk.
Legionella gedijt in vochtige omgevingen. Zeker in wat warmer water. Je raakt besmet met de bacterie als je vochtdeeltjes (aerosolen) inademt. Door de wind kunnen de aerosolen kilometers ver verspreid worden. Bezoekers van bedrijfs- en fabrieksgebouwen, omwonenden en toevallige voorbijgangers kunnen daarvan ziek worden. Dat is de reden waarom beheerders in Nederland en België verplicht monsters moeten nemen om ze microbiologisch te laten analyseren. Een legionella monstername zorgt ervoor dat je eventuele problemen met de koeltoren en de waterkwaliteit al snel opmerkt.
Hoog waterverbruik door ineffectieve waterbehandeling
Als water niet effectief wordt behandeld, kunnen de leidingen van apparaten verstopt raken. Dat komt door de mineralen en de afzettingen die in het water zitten. Ze beperken de waterstroom en zorgen voor een minder efficiënte werking van apparaten. Uiteindelijk zorgt het ervoor dat men meer water moet gebruiken om dezelfde taken uit te voeren.
Met een beetje pech zorgt het verontreinigde water er ook nog eens voor dat apparatuur defect raakt. Dan moet er onderhoud plaatsvinden of moet het misschien zelfs vervangen worden. Dat leidt tot hoge kosten. Inefficiënte waterbehandeling is dus op de lange termijn duur, slecht voor het milieu en zonde van de tijd die organisaties kwijt zijn aan reparaties.
Minder bewerkelijke rapportages
Rapporteren over water kan een bewerkelijke klus zijn. Het is een tijdrovend proces. Eigenlijk is er voor organisaties geen beginnen aan om aan alle wettelijke voorschriften voor zo’n rapport te voldoen. Het vastleggen en verwerken van gegevens moet vaak ook nog eens handmatig gebeuren. Daarom is het beter om het over te laten aan een specialist, die de juiste technieken ter beschikking heeft om een goed rapport te schrijven.
Rapporten hebben immers alleen zin als ze nauwkeurig zijn en als ze regelmatig bijgehouden worden. Specialisten doen de hele dag niets anders. Uiteindelijk betaalt zich daardoor de investering in een samenwerking met een expert terug. Bovendien gaat het hier om de gezondheid van mensen: legionella kan mensen ernstig ziek maken.
Plaats een reactie