Een bedrijf beginnen: hoe regel je dat financieel? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Een bedrijf beginnen: hoe regel je dat financieel?

Als je van plan bent om een bedrijf te starten, dan komt er heel veel op je af. Zoveel dat het overweldigend kan zijn, en je door de bomen soms het bos niet meer ziet. Het is goed om te weten dat je niet de eerste, en ook niet de laatste zal zijn die een bedrijf opstart en tegen dit soort dingen aanloopt. Dat betekent ook dat er heel veel mensen zijn die je kunnen helpen bij je eigen onderneming starten. Hierbij kun je denken aan collega-ondernemers, misschien heb je ze wel in je vriendenkring of familie, maar natuurlijk kun je ook professionals inschakelen om de start van je bedrijf soepel te laten verlopen.

Welke bedrijfsvorm kies je?

Voor veel mensen is het best spannend om een eigen bedrijf op te zetten, en dan met name financieel. De zekerheid van een vast, maandelijks salaris valt opeens weg, en dat is best pittig. Het is dan ook meer dan aan te raden om goede research te doen voor je definitief besluit een eigen bedrijf te starten. Zorg dat je een realistisch beeld hebt van je te verwachten inkomsten en kosten, en wees daarbij liever te pessimistisch dan optimistisch. Je verwachtingen en inkomsten naar boven bijstellen is tenslotte een stuk fijner, en minder ingrijpend, dan concluderen dat het minder goed gaat dan verwacht.

Bekijk ook:
Het bijzondere verhaal achter de rijkste Nederlander van dit moment

Een hele belangrijke financiële beslissing is die van de bedrijfsvorm. De bedrijfsvorm die je kiest heeft namelijk grote invloed op de financiële aansprakelijkheid die je als eigenaar hebt. Met andere woorden: mocht je bedrijf het niet redden en failliet gaan, dan zijn er bedrijfsvormen waarin je persoonlijk aansprakelijk bent, en je privévermogen ook onder druk komt te staan.

Dat is bijvoorbeeld bij een eenmanszaak het geval. Als eigenaar ben je 100% aansprakelijk met je privévermogen. Gaat je bedrijf failliet? Dan ga jij dit ook. De schulden die je als bedrijf maakt komen namelijk volledig op jouw naam te staan. En dat niet alleen: ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan wordt ook het vermogen van je partner hierin meegenomen, en zal ook deze failliet gaan als jouw bedrijf dat doet. Ook als je een VOF start is dit het geval; bij een VOF is iedere vennoot voor 100% aansprakelijk met zijn of haar privévermogen. Ook als beherend vennoot van een CV of onderdeel van een maatschap loop je dit risico.

Bekijk ook:
Marketingbudgetten 2023: 9,1% van de bedrijfsomzet

Met dit in je achterhoofd is het starten van een eigen onderneming een risicovol gebeuren. Is dat een reden om het niet te doen? Zeker niet. Wel is het verstandig om al bij het opstarten ervan de hulp in te schakelen van een financieel adviseur die je kan helpen je bedrijf te starten zonder onverantwoorde risico’s te nemen. Dit is verstandig als je een eenmanszaak start, maar zeker ook als je kiest voor een ondernemingsvorm met meerdere eigenaren. Op die manier worden er duidelijke afspraken gemaakt, en weet iedereen waar hij of zij aan toe is.

 

Bekijk ook:

1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.