Zelfmoordneigingen door Instagram
Saved Read later
Deel dit bericht

Zelfmoordneigingen door Instagram: wat is er aan de hand?

Om meteen met de deur in huis te vallen: 13% van de tienermeisjes in het Verenigd Koninkrijk en 6 % van diezelfde groep in de VS heeft weleens zelfmoordneigingen. En dat wordt direct veroorzaakt door het gebruik van Instagram. Dat maakte de New York Times onlangs bekend.

Die cijfers komen niet uit een rapport van een instituut dat bekend staat om negatieve oordelen over de social  media, het is gebaseerd op onderzoek van Instagram zelf. Waardoor ontstaat dat gevoel dat iedere ouder van een puber aan het schrikken zal maken? Er zijn diverse redenen voor aan te wijzen.

Een onderzoek dat al drie jaar loopt

In 2019 is Instagram een langjarig onderzoek begonnen naar de invloed van de social media en hoe tieners over zichzelf denken. Het onderzoek is uitgevoerd in de VS en Groot-Brittannië. In deze landen is Instagram beduidend populairder onder jongeren onder de 22 jaar dan Facebook. Ongeveer 22 miljoen Amerikaanse tieners checkt iedere dag de Instagram account in het Verenigd Koninkrijk geldt dat voor 5 miljoen tieners. Ongeveer 40% accounts van Instagram wordt gebruikt door jongeren ( jonger dan 22). Ook zijn tieners vaak veel langer per dag aanwezig op Instagram dan gebruikers van Facebook. Overigens is Instagram eigendom van Facebook.

Bekijk ook:
Angelina Jolie verbreekt wereldrecord op Instagram

Heeft Mark Zuckerberg gelogen tegen het Amerikaanse Congres?

Mark Zuckerberg is een van de oprichters van Facebook, de huidige grote baas bij dit mega concern en tevens een van de rijkste mensen ter wereld. Instagram is een van de overnames van de techno-reus Facebook. Zuckerberg en een paar andere managers van grote techno-bedrijven moesten in maart van dit jaar voor een onderzoekscommissie van het Amerikaanse congres verschijnen. Daar ging het met name over de wijze waarop deze megabedrijven omgingen met mededingen en het gebruik van privacygegevens.

Zuckerberg werd echter ook ondervraagd over de invloed van de social media op de gebruikers daarvan, Hij verklaarde daar dat de social media apps volgens onderzoek positieve effecten hebben op de gebruikers. Voor die stelling werd echter geen bewijs geboden aan de wetgevende macht en de pers. Het is zeer onwaarschijnlijk dat Zuckerberg niet wist wat er in het onderzoek bij Instagram naar voren was gekomen. De grote baas van Facebook mag blij zijn dat hij vrijwillig was verschenen voor de commissie en ook niet onder ede werd gehoord.

Instagram

Wat is het probleem met Instagram?

Tieners en vooral tienermeisjes hebben vaak een negatief zelfbeeld. Een op de 3 meisjes is ontevreden met haar uiterlijk en lichaam. Dat beeld wordt versterkt door hetgeen op Instagram wordt aangeboden. Op die jonge leeftijd is het voor de pubers vaak moeilijk om onderscheid te maken tussen een fantasiewereld  en de werkelijkheid. Het beeld dat influencers laten zien van een perfect uiterlijk en een wereld zonder problemen zorgt voor depressieve gevoelens bij een grote groep kwetsbare jongeren.

Ondanks het feit dat ze weten dat het onmogelijk zal zijn om zelf een dergelijke positie te bereiken, blijven ze toch de app gebruiken en kwellen zichzelf met het onbereikbare. In 2019, toen het onderzoek net was begonnen, werd er al een voorlopige conclusie getrokken. ‘ Instagram zorgt ervoor dat een groot aantal tieners nog meer onzeker over zichzelf wordt dan ze al zijn’. Het verdere onderzoek heeft dat bevestigd.

Hoe is Instagram ontstaan?

Hoe is Instagram eigenlijk ontstaan? Instagram ontstond in 2010 als een gratis app en website waarop gebruikers foto’s en video’s (maximaal 60 seconden) konden plaatsen om te delen met andere gebruikers. De app werd in korte tijd razend populair. Al in 2012 nam Facebook de app over voor $ 1 miljard. Destijds werkten er nog maar 12 mensen voor Instagram. Vandaag de dag is het een van de meest populaire social media sites op het net. In Nederland zijn er 5 miljoen accounts waarvan een zeer groot deel (kwetsbare) jongeren is.

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.