Steden moeten veranderen om nieuwe crisis te voorkomen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Steden moeten veranderen om nieuwe crisis te voorkomen

Terwijl de corona-crisis nog niet voorbij is, wordt er ondertussen wel al nagedacht door wetenschappers en beleidsmakers hoe we toekomstige pandemieën kunnen voorkomen. Een van de oplossingen is de herinrichting van onze steden. In deze video onderzoekt Nieuwsuur hoe Nederlandse steden pandemieproof kunnen worden. 

Wereldwijd zijn er miljoenen mensen besmet geweest met corona en zijn er meer dan een half miljoen mensen eraan gestorven. Dat zijn de officiële cijfers, in de praktijk zal dit nog veel hoger zijn geweest. Ook Nederland ontkwam hier niet aan met tienduizenden besmettingen en duizenden doden. Dat aantal had nog veel hoger kunnen uitvallen als er geen maatregelen waren genomen omtrent social distancing. De anderhalve meter afstand houden werd het nieuwe motto van de bevolking. Maar afstand houden van elkaar gaat op sommige plekken vrij moeilijk.

Nederlandse planologen zien kansen om de openbare ruimte van steden aan te passen om zo beter bestand te zijn tegen toekomstige pandemieën. Als steden veranderen, kan een crisis in de toekomst worden voorkomen. Meer groen in de openbare ruimte, en meer ruimte voor voetgangers en fietsers, en het stimuleren van minder autogebruik zijn geopperde ideeën.

Bekijk ook:
Zien: Dit is het mooiste vliegveld ter wereld

Het lijkt misschien voorbarig om al bezig te zijn met het voorkomen van nieuwe epidemieën terwijl de huidige crisis nog niet voorbij is. Dat het toch geen slechte tijdsbesteding is blijkt wel uit het nieuws van afgelopen week. In China ontdekte onderzoekers bijvoorbeeld recent een nieuw griepvirus met een grote pandemie potentie. Hopelijk weten we dat virus wel op tijd in de kiem te smoren.

Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.