Hoe ziet de gemiddelde mens er over 10.000 jaar uit of wellicht zelfs over 100.000 jaar? Heeft iedereen dan een veel groter hoofd, omdat er steeds meer hersens in moeten of zijn er andere zaken die meteen zouden opvallen ten opzichte van vandaag de dag. De mens verandert nog steeds, al zijn dat soms zaken die niet echt opvallen. Hoe zit het eigenlijk met de evolutie van de mens?
Onze voorouders hadden bijvoorbeeld een veel betere reukzin dan de moderne mens. Dat was ook noodzakelijk om te kunnen overleven in een wereld waar dat soms afhankelijk was van de geuren die aanwezig waren. Maar evolueert de mens nog steeds? Tenslotte zijn we een soort die nog relatief jong is in vergelijking wat er verder op aarde rondloopt, kruipt, zwemt of vliegt. De wetenschap is hierover relatief verdeeld. Er zijn daarbij twee grote groepen.
De omgeving bepaalt alles voor de menselijke evolutie
Darwin ontdekte dat soorten veranderen en zich proberen aan te passen aan de omgeving als dat nodig is. Soms lukt dat door een bepaalde mutatie die dominant blijkt te zijn. Af en toe verdwijnt een dier of plant compleet.
Een deel van de wetenschappers denk dat ‘verbetering’ of evolutie alleen plaatsvindt als de populatie van een soort klein is en het leefgebied beperkt. Zij achten het ook geen toeval dat Darwin zijn bevindingen juist kon doen op een paar afgelegen eilanden. De mens daarentegen is over de hele wereld verspreid in enorme aantallen. Onze soort is succesvol (al kan je daar vraagtekens bij zetten als het gaat om het beheer van onze enige woonplaats) en hoeft daarom zich niet aan te passen. Wellicht zullen er kleine aanpassingen komen, maar echte veranderingen zullen miljoenen jaren duren.
Mens en evolutie: alles draait om de aantallen
Bij iedere keer dat mensen zich voortplanten, kan er een mutatie ontstaan die dominant blijkt te zijn en op den duur overgedragen wordt op de gehele mensheid. Door de steeds toenemende aantallen mensen wordt de kans steeds groter dat er een dergelijke aanpassing komt, waardoor de toekomstige mens er heel anders uit kan zien dan de hedendaagse.
De tweede groep wetenschappers wijst erop hoe klein het verschil in menselijk DNA is met verschillende andere zoogdieren. Zelfs zijn er flinke overeenkomsten tussen ons DNA en dat van de gemiddelde banaan. Een kleine toevallige fout bij het DNA kan derhalve al tot flinke verschillen leiden en indien deze succesvol zijn, kan het snel gaan. Beide groepen zijn er overigens wel van overtuigd dat er veranderingen plaatsvinden en dat op twee manieren kan gebeuren: biologisch en cultureel.
Biologische veranderingen in de evolutie van de mens
Een relatief groot aantal mensen heeft inmiddels een extra slagader in de armen. Daarvan merk je beslist helemaal niets. Het is echter wel een klein voordeel voor het hart omdat er iets minder druk hoeft te worden gezet dan bij een slagader minder. Deze mutatie is ook dominant. Het ligt gewoon in de verwachting dat over voldoende generaties nog slechts een kleine minderheid van de mensen deze aanpassing niet heeft. Zij zullen dan een minderheid vormen die op langere termijn verdwijnt zonder dat er ook maar een haan naar kraait.
Culturele evolutie van de mens
Er hoeven geen doekjes om worden gewonden dat de meeste vrouwen graag kijken naar gespierde mannen. Evolutionair was dat ook verstandig omdat een sterke beschermer voor de kinderen een groot voordeel had in meer ruige tijden. Vandaag de dag is een goede partner eerde een man die intelligent en sociaal is. Als steeds meer vrouwen een dergelijke vader zoeken voor hun kinderen, zullen die gemiddeld ook er anders gaan uitzien dan tot op heden. Gaan mannen en vrouwen steeds meer op elkaar lijken in de toekomst nu de gelijkwaardigheid in de westerse wereld steeds meer toeneemt? Onze generatie zal dat in ieder geval niet meer meemaken. Zoiets duurt duizenden jaren.
Plaats een reactie