Wordt Turkije een woestijn? 11
Leonid Spektor© / 123rf.com
Saved Read later
Deel dit bericht

Wordt Turkije een woestijn?

Klimaatverandering is een zeer ingewikkeld proces, maar eigenlijk twijfelen er nog maar weinig mensen aan dar het in gang is gezet. We merken aan het de winters en zomers in ons land die nu al een flinke periode niet meer te vergelijken zijn met vroeger.

Experts maken zich zorgen over het neerslagtekort dat ieder jaar lijkt toe te nemen. Dat is beslist opmerkelijk omdat het in Nederland immers vroeger bijna iedere dag regende? Dat laatste is uiteraard niet conform de feiten zoals die al lange tijd worden bijgehouden, maar het lijkt erop dat de regenval in ons land meer onzeker wordt in vergelijking met vroeger. Hoe zit dat dan in de meer droge gebieden in Europa.

Bekijk ook:
Dit zijn de droogste plekken op aarde

Het Middellandse Zeegebied

Een team van 400 experts heeft geprobeerd om de gevolgen van de opwarming van de aarde vast te leggen voor de landen rond de Middellandse Zee. Daarbij werd ontdekt dat de gevolgen hier duidelijker zichtbaar zijn dan in de rest van Europa en grote delen van de andere continenten. Waar de aarde gemiddeld ongeveer 1°C is opgewarmd sinds de industriële revolutie, is dat in het onderzochte gebied 1,4°C, derhalve 40% meer dan het gemiddelde.

De gevolgen voor het weer zijn dan ook groter dan in meer noordelijk gelegen streken van Europa. Omdat echter de gemiddelde temperaturen in het gebied rond de Middellandse Zee hoger liggen dan elders op het continent, valt dit minder op. Echter is er ook hier een probleem met de regenval: volgens het onderzoek is ook hier de onzekerheid met betrekking tot de regenval steeds groter geworden. Het tekort is hier bijna een constant probleem en dat zal naar verwachting nog groter worden omdat de komende jaren 10 tot 30% minder regen zal vallen in de landen die onderzocht zijn.

Wordt Turkije een woestijn? 13

Turkije is in acuut gevaar

Turkije is een groot land, bijna 23 keer zo groot als Nederland, maar het heeft ook meer dan 80 miljoen inwoners. Die wonen vooral in de grote steden, grote delen van het land zijn ook onherbergzaam waaronder veel woestijn in het Aziatische deel. Juist die grote en snelgroeiende bevolking maakt het land kwetsbaar.

Om de aan de vraag naar voedsel te voldoen worden steeds meer gebieden in cultuur gebracht. Om voldoende opbrengst te realiseren is water nodig, veel water. De rivieren worden dan ook steeds vaker gebruikt om landbouwgronden te irrigeren. Maar net als in ons land is er sprake van een regentekort.

Waar in Nederland er enorme reservoirs zoet water zijn in de vorm van het IJsselmeer en andere meren is dat in Turkije niet het geval, juist niet in de gebieden waar de landbouw plaatsvindt. Door het gebrek aan regenwater dreigen rivieren te verzilten op de plaats waar ze in de Middellandse Zee uitkomen en dit is moeilijk te voorkomen als het zoete water zo dringend nodig is voor mens, dier en plant.

Het op grote schaal ontzilten van zeewater is een techniek die nog steeds niet is ontwikkeld. Het team van experts kwam derhalve tot de ontnuchterende conclusie dat in Turkije de woestijn steeds verder zal oprukken. Een bizarre gedachte voor iedereen die aan de Turkse Riviera vakantie heeft gevierd.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.