Hoe ga je met vliegangst om?
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe ga je met vliegangst om?

De een vindt het geweldig, dat ander doet het met gemengde gevoelens en er is een categorie mensen die er doodsangsten bij uitstaat: reizen per vliegtuig. En wanneer je dan alleen per vliegtuig je (vakantie)bestemming kunt bereiken, drukt dat een enorme stempel op het plezier dat de reis eigenlijk zou moeten opleveren. Voor sommige mensen is vliegangst echt een reden om nooit in een vliegtuig te stappen. Maar wat is vliegangst nu eigenlijk en, nog belangrijker, hoe kom je er overheen?

Een op de drie mensen heeft er last van

Volgens Onbezorgd Vliegen, een instituut voor mensen met vliegangst, heeft ongeveer een op de drie mensen last van vliegangst. Gelukkig is het niet zo dat wanneer je in een vliegtuig zit, ongeveer een derde van je medepassagiers het water uit de stoelleuningen knijpt van angst. Vliegangst varieert van een beetje gespannenheid tot echt serieuze angst. Het blijft natuurlijk ook een bijzonder fenomeen, hoe een enorm vliegtuig met alles wat zich daarin bevindt, zomaar de lucht in kan gaan. Door een cursus te volgen krijgen mensen vaak meer beeld hoe het vliegen nu echt in zijn werk gaat en wordt ook duidelijk dat de risico’s aanzienlijk beperkter zijn dan vaak vooraf wordt aangenomen. Naast Onbezorgd Vliegen is ook de Stichting VALK een bekende naam wanneer het gaat om af te rekenen met vliegangst.

Waarom heeft men vliegangst

Het blijkt dat slechts bij een klein gedeelte van de mensen die een cursus doen een slechte ervaring de oorzaak is voor de vliegangst. Sterker nog, er zijn veel mensen die vliegangst hebben, maar die nog nooit een vliegtuig van binnen hebben gezien. Het gevoel om de controle te verliezen en angst voor een paniekaanval zijn daarbij belangrijke redenen die worden genoemd om überhaupt niet aan boord te gaan. Voor veel mensen is de angst voor het onbekende een belangrijke factor. In een vliegtuig hoor je nu eenmaal allerlei geluiden die je niet meteen kunt thuisbrengen en dan al snel worden geïnterpreteerd als zijnde ‘dat er wat mis’ is. Zo is het overschakelen van het grondaggregaat naar de eigen stroomvoorziening soms al aanleiding voor gefronste wenkbrauwen. Let wel, je staat dan nog gewoon op de grond.

Bekijk ook:
Dit zijn de 6 leukste kerstmarkten om te bezoeken

Een cursus helpt je er vaak doorheen

Vliegangst kan echt een serieus probleem zijn voor mensen. Het argument dat er niets aan de hand is en dat het met een glaasje wijn wel meevalt helpt daar niet bij. Het is beter om te begrijpen waar de angst vandaan komt, zodat je er daadwerkelijk ook wat aan kunt doen. Een cursus helpt daarbij door meer te vertellen over de werking van een vliegtuig. Mensen met vliegangst zijn vaak enorm creatief in het bedenken van scenario’s met de meest verschrikkelijke gevolgen. Door stap voor stap te vertellen wat er allemaal gebeurt en waardoor de verschillende geluiden worden veroorzaakt, worden de aannames over mogelijke gebreken omgezet in feitelijke kennis over wat er gebeurt.

Tips om rustig te blijven in het vliegtuig

Onbezorgd Vliegen heeft een aantal nuttige tips samengesteld voor reizigers die het spannend vinden om te gaan vliegen. Op basis hiervan kun je meer controle over jezelf krijgen en heb je een minder stressvolle reis.

  • Leer jezelf een aantal ademhalings- en mindfulness oefeningen aan, bijvoorbeeld de bodyscan. Zit in de vliegtuigstoel met beide voeten op de grond, sluit je ogen en let op je ademhaling en ‘scan' je lichaam stap voor stap. Hoe staan je voeten op de grond? Hoe voelen ze aan in je schoenen? Sta bij ieder lichaamsdeel even stil.
  • Het boek Overwin je vliegangst van piloot Kelly Otte kan helpen de oorzaak van je vliegangst te begrijpen.
  • Bereid de reis goed voor: zorg dat je al je spullen klaar hebt staan, zodat je tenminste geen stress ervaart van de reis naar het vliegveld. Zorg voor voldoende afleiding in het vliegtuig in de vorm van boeken, films of muziek.
  • Mocht je toch angst voelen opkomen, zoek dan contact met de persoon naast je. Keer niet in jezelf, want dan geef je je brein de kans om allerlei doemscenario's te bedenken.
  • En tot slot, bedenk dat reizen per vliegtuig nog altijd de meest veilige manier van reizen is.
Bekijk ook:
Dit zijn de 7 beste oefeningen om af te vallen

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Marco

Hallo, mijn naam is Marco en sinds 2019 schrijf ik over verschillende onderwerpen en zaken die mij interesseren. Ik ben geboren in Amsterdam, maar woon inmiddels al meer dan 30 jaar in Zoetermeer. Ik ben een groot liefhebber van Amerikaanse sporten (m.n. Honkbal en Basketbal) en schrijf hier bij gelegenheid ook graag over.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.