Voorlopig zijn de 10 rijkste mensen ter wereld nog mannen, maar dat zal naar verwachting niet lang meer duren. Een goede dag op de beurs en er kan zomaar een dame in de top 10 staan. Het vermogen van de onderstaande miljardairs is voornamelijk afhankelijk van de aandelen die ze in het bezit hebben. Het vermogen verandert dan ook bijna dagelijks, maar rijk blijven ze in ieder geval.
10. Gina Rhinehart: $ 15 miljard
Rhinehart is de enige vrouw in de top tien die haar miljarden vrijwel volledig zelf heeft verdiend. Bij het overlijden van haar vader erfde ze slechts $ 75 miljoen en een mijnbouwbedrijf dat op het punt stond om failliet te gaan. Ze had de optie om te gaan rentenieren, maar besloot om het bedrijf weer op poten te zetten en dat lukte wonderwel. Vandaag de dag is ze eigenaar van een van de grootste mijnbouwbedrijven in Australië en heeft ze zich in de top 10 van rijkste vrouwen gevestigd.
9. Iris Fontabona : $ 16 miljard
Omdat de familie Fontabona in Chili woont is deze minder bekend in Europa. De vader van Iris bezat een van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld. Toen hij stierf aan kanker werd de erfenis verdeeld tussen Iris en haar 3 zoons. Het is dan ook logisch dat ze nu de op 3 na rijkste families ter wereld vormen. Ook hier besloten de erfgenamen niet te gaan potverteren. Inmiddels bezitten ze de grootste bank van Chili, de grootste kopermijn ter wereld en de grootste scheepvaartmaatschappij die er is.
8. Abigail Johnson: $ 16 miljard
Bij Abigail deed haar grootvader het werk door het investeringsvehikel Fidelity Investments op te richten. Opa bleek een gewiekste zakenman te zijn en bleef tot op hoge leeftijd actief in dit bedrijf waar ook andere familieleden een goed betaalde baan konden vinden. Na zijn overlijden was het Abigail die het grootste deel van de erfenis kreeg en zich nu op plaats acht van deze top 10 heeft gevestigd.
7. Laurene Powell-Jobs $ 19 miljoen
De liefhebber van Apple apparatuur zal even slikken, dit is inderdaad de weduwe van Steve Jobs, de oprichter van het befaamde merk. Laurene is een van de jongste miljardairs, maar heeft weinig interesse in iPads en andere producten van het inmiddels grootste beursbedrijf ter wereld. Zij beheert een enorm trustfonds waar ze vele miljarden van haar vermogen heeft gestopt om goede doelen mee te ondersteunen. Hiermee volgt ze derhalve het voorbeeld van de oprichter van Microsoft. Ook Bill Gates en zijn ex-vrouw Melinda spenderen momenteel vele miljarden aan goede doelen over de gehele wereld.
6. Susanne Klatten : $ 20 miljard
In Duitsland is de familie Quand een begrip, daarbuiten zijn ze minder bekend. In de tijd voordat ze het mega farmacieconcern Altana ging besturen, leerde ze zaken doen bij diverse Europese topbedrijven onder een schuilnaam. Na het overlijden van haar vader kreeg zij de meerderheid van de aandelen Altana en nam het bestuur over. Daarnaast heeft ze ook nog diverse andere minderheidsbelangen, zoals 12% van Audi.
5. Yan Huiyan: $ 22 miljard
Terwijl de Chinese miljardairs oprukken naar de top 10 van rijkste mensen ter wereld, heeft een Chinese zich al tussen de rijke westerse vrouwen genesteld. Haar vader bracht zijn bouwbedrijf in 2007 naar de beurs. Country Gardens Holding had op dat moment een waarde van $ 1,6 miljard. Slechts 30% van de aandelen werd op de beurs verkocht, de overige 70% schonk haar vader aan Yan Huiyan. De bouw van huizen en zakelijke panden werd nadien een booming business en de waarde van de aandelen volgde die ontwikkeling. Hiermee is Yan Huiyan een echte nieuweling in de top 5.
4. Jacqueline Mars: $ 24 miljard
Inderdaad de naam verwijst in dit geval naar het product waarmee de familie Mars het enorme kapitaal heeft vergaard. Het was de grootvader van Jacqueline die begon met het verkopen van snoeprepen: Frank C. Mars. Grappig genoeg wordt de naam Mars in de VS niet meer gebruikt voor de mars zoals die in Europa bekend is. Sinds 2000 is daar de naam Milky Way gekozen. Een weetje dat je vast goed kan gebruiken bij een bezoek aan de VS. De reclame waarin een mars als energie-reep werd aangeprezen voor jongeren is ook aangepast aan de andere kant van de oceaan. De vader van Jacqueline erfde in eerste instantie de meerderheid van de aandelen van het mega-concern waar de snoepreep nog steeds een belangrijke rol in speelt. Na het overlijden van haar vader is het de beurt aan Jacqueline.
3. Alice Walton: € 44 miljard
In Europa is Walmart misschien minder bekend, maar in de VS kan je het zien als een soort combinatie van Albert Hein en de Hema qua bekendheid. Walmart is daarbij een van de grootste supermarktketens ter wereld en is onder diverse namen op alle continenten gevestigd. Toch bestaat dit concern veel korter dan de meeste mensen denken. Sam Walton begon de eerste Walmart in 1962 in Arkansas . Inmiddels zijn er meer dan 11.000 winkels en komen er iedere week meer dan 200 miljoen klanten wereldwijd. De rijkdom van Alice is gebaseerd op aandelen van het door haar grootvader opgerichte bedrijf. Haar twee broers zitten in de directie van Walmart, maar Alice Walton heeft meer interesse in de kunsthandel. Menige kunstcollectie is inmiddels is haar bezit. Ze is ook politiek actief en ondersteunt de Republikeinse partij met forse bijdragen. Hoe zij denkt over president Trump is niet bekend.
2. Françoise Bettencourt Meyers: $ 50 miljard
Over het leven van Francoise Bettencourt zou een film kunnen worden gemaakt en misschien gebeurt dat ook nog eens. Ze trouwde met een kleinzoon van een Joodse Rabbi. Deze werd in de Tweede Wereldoorlog vermoord. Francoise bekeerde zich tot het Joodse geloof en koos dat ook voor haar kinderen. Sindsdien heeft ze zich ingezet voor het verbeteren van de relatie tussen Joden en Christenen. Dat was extra pikant omdat haar grootvader na de Tweede Wereldoorlog voor de rechtbank moest verschijnen voor collaboratie met de nazi’s. Ook werden hem anti-semitische denkbeelden verweten. In 2017 erfde Françoise het bedrijf van haar grootvader: L’Oréal. Tijdelijk was ze de rijkste vrouw ter wereld, waarbij geld haar niet boeit volgens haar vrienden. Na de brand in de Notre Dame schonk de L’ Oreal erfgename een bedrag van $ 226 miljoen als haar aandeel in de renovatie-kosten.
1. MacKenzie Scott: $ 50+ miljard
Deze Amerikaanse romanschrijver is uiteraard veel bekender geworden door haar huwelijk dan vanwege haar boeken. Jeff Bezos is de oprichter van Amazon en de rijkste man ter wereld. In 2018 volgde na 25 jaar huwelijk de echtscheiding. In 2019 kreeg Mackenzie Scott naar verluidt 4% van het aandelen pakket van Amazon als onderdeel van het convenant. Haar totale vermogen is nog niet bekend, maar wordt in ieder geval boven de $ 50 miljard geschat. Daarmee is ze de rijkste vrouw ter wereld geworden en wordt aangenomen dat ze in 2020 in de top-10 van rijkste mensen zal worden opgenomen. Evenals haar ex-man zal MacKenzie Scott het voorbeeld van Bill en Melinda Gates volgen en zal een groot deel van haar vermogen worden weggeschonken aan goede doelen.
Charlene de Carvalho-Heineken
Nog een Nederlands tintje aan deze lijst. Door het oprukken van Mackenzie Scott is de Nederlandse Charlene de Carvalho-Heineken uit de top 10 geduikeld. Met $ 14 miljard komt ze op plaats 11 terecht.
Plaats een reactie