Met de komst van de GDPR, ook wel AVG, moeten bedrijven inzicht geven in de informatie die ze over je verzamelen. Ook Google kan hier natuurlijk niet aan ontkomen. Want eerlijk is eerlijk. Iedere zoekopdracht en iedere klik vanuit Google wordt geregistreerd. Is het niet om jou beter aansluitende resultaten te geven, dan is het wel om het registreren van reclames.
En Google is natuurlijk niet de enige. Er zijn tal van grote techbedrijven waarbij we niet weten wat ze nou eigenlijk allemaal van ons hebben. Wel is het zo dat Google hier klaarblijkelijk een hele handige tool voor heeft. De “My Activity” tool laat je gewoon simpelweg alles zien!
Alles wordt opgeslagen
We schrokken er zelf een beetje van. Hoeveel data kan een zoekmachine over jou opslaan. Alles wat je ooit online hebt gedaan via Google, terwijl je ingelogd was met je Google-account, is terug te vinden en opgeslagen. Of het nu gaat om de hoeveelheid bezoeken die je hebt gebracht aan een website, met welke browser je dat deed en op welk apparaat. Het is eigenlijk te bizar voor woorden dat dit allemaal zomaar opgeslagen wordt, zonder dat je daar ooit echt van bewust gemaakt bent.
Neem “Mijn Activiteit” in eigen hand
Het is waarschijnlijk wel even schrikken, nu je weet wat Google allemaal over jou weet. Daarom raden we je ook aan om je account weer in eigen hand te nemen. Wanneer je het account namelijk weer in eigen hand neemt kun je ook zelf bepalen wat er over jou bewaard wordt. Easy as that. Via de My Activity functie kun je relatief gemakkelijk wijzigingen aanbrengen. Hierdoor bepaal jij zelf wat Google over je op slaat.
YouTube wordt apart gemeten
Waarschijnlijk is het je al wel opgevallen. YouTube zit helemaal niet in de informatie van je activiteit op Google. Dit komt omdat YouTube onderdeel is van Google, maar wel een apart bedrijf. YouTube bewaart uiteindelijk ook al je zoekresultaten. Maar om te zorgen dat “Mijn Activiteit” op Google niet nóg langer wordt is deze informatie apart te vinden. Wel kun je deze gemakkelijk vinden via de pagina.
Openheid van zaken
Het verkrijgen van privacygevoelige informatie is tegenwoordig belangrijker dan ooit tevoren. Wat wordt er allemaal opgeslagen in de systemen van de grote techgiganten? Hoe zorg je ervoor dat je eigen data goed beschermd is? Durf jij het nog aan om te weten te komen wat Google allemaal van je weet?
Plaats een reactie