Wat weet Facebook over jouw surfgedrag? 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat weet Facebook over jouw surfgedrag?

Google en Facebook, twee enorme techgiganten lijken ons beter te kennen dan wie dan ook. We schreven er eerder al over. Maar het lijkt erop dat de giganten ons beter kennen dat dat onze omgeving ons kent.

Afluisterpraktijken

Wanneer je de vraag zou stellen of Facebook en Google ons afluisteren, antwoord een heel groot gedeelte van de mensen dat ze dat denken. Maar dat is niet het geval. Het laat zien hoe goed Facebook en Google hun zaakjes op orde hebben. Want het enige waar ze gebruik van maken is ons eigen digitale spoor die we zelf rond laten slingeren.

Tal van onderzoeken

Er zijn de afgelopen jaren tal van onderzoeken gedaan. Door zaken met elkaar te vergelijken en te bekijken worden de techgiganten steeds slimmer. Het gaat soms zelfs zover dat ze met 80 procent zekerheid dingen over ons kunnen zeggen. Zo kan er bijvoorbeeld op basis van jouw digitale spoor ingeschat worden hoe groot de kans is dat je binnenkort gaat scheiden. Ook andere zaken, waaronder of je binnenkort ziek wordt of het twijfelen over seksuele oriëntatie, kunnen op basis van jouw digitale spoor achterhaald worden. En dat is vaak nog voordat je zelf weet dat dit het geval is, of het geval gaat zijn. Pretty impressive, right?

Bekijk ook:
Gids naar de juiste laadpaal voor elektrische voertuigen

Versterk je privacy en verminder je digitale spoor!

Uiteindelijk kunnen we zeggen wat we willen. Heb je alle voorwaarden van onder andere Facebook en Google goed doorgelezen? Snap je ze helemaal? Waarschijnlijk niet. Maar er zijn natuurlijk wel tal van manieren om je eigen privacy te versterken en je digitale spoor flink te verminderen. We zetten er drie voor je op een rijtje.

  1. Gebruik een privé-venster of incognitomodus. Hierin wordt minder bijgehouden en na het afsluiten van je internetbrowser worden alle cookies ook nog eens verwijderd.
  2. Zorg dat je de privacyinstellingen van Google en Facebook nog een keertje goed naloopt. Je kunt hier aangeven wat de bedrijven wel en niet mogen verzamelen.
  3. Maak gebruik van internetbrowsers die je beschermen tegen bepaalde software die je over het hele web volgen.

Vraag je verzamelde data op

Je hebt het recht om te weten wat voor data er over jou verzameld wordt. Dat is de reden dat de nieuwe privacywetgeving is ingevoerd. Vraag daarom ook gewoon de data op die verzameld is over jou. Zowel Google als Facebook hebben hier een gemakkelijk optie voor via hun websites. Je krijgt vervolgens de data die over jou is verzameld, maar niet schrikken hè!

Bekijk ook:
8 krachtige powerbanks uitgelicht

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.