Misschien heb je er wel eens over gefantaseerd dat je op zolder bij een familielid een oude tekening vindt. Na onderzoek blijkt het een echte Van Gogh te zijn en stroomt het geld binnen. Misschien kan jij toekomstige generaties een plezier doen door nu NFT’s te kopen. Een ervan zou over een paar generaties wellicht een fortuin waard kunnen zijn. Maar ook op de kortere termijn kunnen NFT fors in waarde stijgen. De handel erin wordt steeds omvangrijker. Af en toe gaat er echter ook wel eens wat mis.
Wat is een NFT?
Wat is een NFT? NFT is de afkorting voor ‘non-fungible token’. Dit betekent in het Nederlands zoiets als niet vervangbaar token. ‘Een non-fungible token is een koppeling (een soort eigendom) op een blockchain van een account aan een uniek (niet uitwisselbaar) digitaal item via een smart contract. Een NFT is eigenlijk een manier om digitale dingen te verbinden aan een eigenaar.
Het digitale item kan daarbij vrijwel alles zijn, van een uitspraak van een beroemd persoon of een plaatje tot een kunstwerk. Dat laatste doet je wellicht meteen aan Banksy denken, de geheimzinnige kunstenaar. Maar deze heeft tot dusverre geen NFT verkocht van zijn werk. Er is in het verleden echter wel $ 300.000 betaald voor een nep Banksy. Het kan dan ook beslist om zeer serieuze bedragen gaan.
Een NFT kan je beschouwen als een echtheidscertificaat van het bestand dat aan het token is verbonden. Op die manier kunnen bijvoorbeeld kunstenaars hun digitale kunst verkopen en de eigenaar beschermen tegen kopieën die in omloop zouden kunnen worden gebracht. Het is immers vrij eenvoudig om een bestand te kopiëren of zelfs na te maken. Zonder gekoppeld te zijn aan een NFT heeft een dergelijk bestand dan echter geen waarde.
Wat heb je nodig?
In het algemeen zal je net als voor de meeste zaken in de wereld er geld voor moeten neerleggen. Soms worden er ook gratis NFT’s verstrekt in het kader van reclamecampagnes. Daarnaast kan je ook zelf NFT’s gaan maken en die verkopen. Maar als je verzamelaar wilt worden, heb je in de eerste plaats geld nodig. NFT’s worden in het algemeen gehandeld in de digitale munt Ethereum, ook wel Ether genoemd. Daarnaast heb je een wallet nodig, die zowel de Ethereum als de NFT ondersteunt. De NFT’s bewaar je in je wallet. Dat betekent dat je ze ook weer te koop kan aanbieden op een later moment.
Waar kan je NFT’s kopen?
De handel in NFT’s is in korte tijd volwassen geworden. Er zijn dan ook diverse marketplaces beschikbaar waar jij je cryptomunten in tokens kan omzetten. Voordat je gaat handelen is het een goed idee om eerst op het internet te analyseren welke betrouwbaar zijn. Tenslotte wil jij niet $300.000 betalen voor een nep Banksy. Verder is het belangrijk dat je een keuze maakt in welke tokens jij interesse hebt. De meeste marketplaces hebben een specialiteit en vaak ook minimum of maximum prijzen voor de aangeboden items.
Hoe verloopt de handel op marketplaces?
Als je een account hebt op een marketplace voor NFT, zijn er in principe 3 systemen waarop de handel kan verlopen.
Aanbod op vaste prijs
Soms zal er een specifiek item worden aangeboden voor een vaste prijs. Deelnemers aan de market mogen ook lager bieden. Als een koper de vraagprijs biedt, is de handel voorbij. Gebeurt dat niet, dan mag de eigenaar het item uit de verkoop halen of een acceptabel bod accepteren.
De veiling
Hier gaat het om bieden en de hoogste bieder wint. Uiteraard is er een startprijs zodat de verkoper zeker weet een minimale opbrengst te realiseren. Hierbij kunnen de prijzen soms flink oplopen als er grote interesse is. Vergelijk het met een veiling van niet digitale objecten.
Een zoekopdracht
Is iemand op zoek naar een bepaald type token, dan kan dat ook met een zoekopdracht met prijsindicatie op de marketplace worden gezet. Aanbieders die interesse hebben, kunnen zich dan melden.
Wat vind jij van de handel in NFT’s en heb jij er al ervaring mee?
Plaats een reactie