Waarom is er zoveel ophef over het 5G netwerk?
5G zendmast
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom is er zoveel commotie omtrent het 5G netwerk?

5G is het nieuwe type mobiel netwerk wat op dit moment uitgerold wordt. Inmiddels is VodafoneZiggo druk bezig met de uitrol van het nieuwe 5G netwerk. Maar ondertussen is er zo ontzettend veel commotie omtrent het nieuwe 5G netwerk. Waarom eigenlijk? Dat vroegen wij ons ook af. We gingen voor je op onderzoek uit.

Wat is 5G precies?

Om een goed beeld te kunnen krijgen van alle commotie is het allereerst belangrijk om te weten wat 5G nou eigenlijk is. Natuurlijk, het is de opvolger van 4G. Net zoals 4G de opvolger van 3G was enzovoort. Het belangrijkste verschil ten opzichte van 4G is dat het nieuwe netwerk gewoon een stuk sneller is.

Maar ook zijn de verbindingen een stuk betrouwbaarder en is de reactietijd een stuk korter. Daarnaast kunnen de 5G-masten, waar op dit moment hard aan gewerkt wordt, meer verbindingen aan dan de huidige 4G-masten. Wat dat betreft alleen maar positief, toch? De technologie moet zich blijven ontwikkelen en daar hoort een sneller netwerk nou eenmaal bij. Zodoende kunnen auto's binnenkort zelfstandig rijden en kunnen drones pakketjes gaan bezorgen. Ideaal!

5G is de snellere opvolger van 4G

Waar zijn we bang voor?

Er zijn verschillende redenen waarom we bang zijn, blijkt uit ons onderzoek. Zo schijnen mensen bang te zijn voor de straling van het 5G-netwerk. Die zou grote gevolgen kunnen hebben op onze gezondheid. Maar daar blijft het niet alleen bij. Ook zijn er mensen die denken dat het coronavirus wordt veroorzaakt door het 5G-netwerk, of dat deze wordt uitgestraald door de zendmasten. Een mogelijke reden waarom er de afgelopen tijd al flink wat masten in brand zijn gezet. Hierdoor wordt ook de communicatie van hulpdiensten verslechterd.

Maar er is meer. Zo zijn er ook mensen bang voor de afluisterpraktijken vanuit China en Rusland. Landen die veel betekend hebben op de ontwikkeling van het nieuwe netwerk. Daarnaast zitten we natuurlijk met de prachtige natuur in ons mooie land. Het netwerk is wel sneller, maar niet perse sterker dan het huidige netwerk. Komen er veel 5G zendmasten bij? Of valt dat uiteindelijk ook wel mee?

5G & het coronavirus

Het coronavirus en de uitrol van 5G in de hele wereld. Het zijn twee zaken die constant met elkaar worden gelinkt. En dat maakt mensen bang. Al het nepnieuws dat in omloop is rondom het 5G netwerk in combinatie met het coronavirus zorgt er simpelweg gewoon voor dat we niet meer weten wat waar is. Goed nieuws. Het coronavirus wordt écht niet verspreid door de uitrol van het 5G netwerk. Sterker nog, in de toekomst hebben we nog betere verbindingen via onze telefoons, hoeven we nog minder naar buiten en is de kans op een besmetting sowieso al een stuk kleiner. Of het nu gaat om een gewone influenza, ook wel griep, of het coronavirus.

Bekijk ook:
8 krachtige powerbanks uitgelicht

5G straling

De Europese Unie heeft hele harde eisen opgesteld als het gaat om straling. Straling in het algemeen en natuurlijk ook uitgesplitst naar allerlei onderliggende zaken. Ook met betrekking tot communicatiesystemen is er gewoon een duidelijke afspraak gemaakt. Alle landen binnen de Europese Unie, dus ook Nederland & België, moeten zich aan deze afspraken houden.

De techniek die gebruikt wordt is in de basis exact dezelfde als die bij alle voorgaande protocollen. Daarnaast wordt alles tot in de puntjes gecontroleerd door het Agentschap Telecom. Zij moeten bepalen of iets wel of niet binnen de normen valt. En eerlijk is eerlijk, in de regel is dit gewoon zo. Daarnaast lijkt het erop dat hoogspanningskabels zelfs een hogere straling hebben dan 5G. Maar om dit met zekerheid te zeggen moeten we nog even afwachten tot het hele land 5G-dekking heeft en er meer 5G-toestellen in omloop zijn.

Is 5G straling schadelijk?

Afluisterpraktijken door de Chinezen en Russen

Het 5G-netwerk zou juist voor een verbetering op het gebied van veiligheid moeten gaan zorgen. De verbindingen worden namelijk veiliger. Hierdoor valt er een stuk minder verkeer te onderscheppen. Natuurlijk is het altijd mogelijk dat een leverancier van een bepaalde antenne toch iets van data op kan vangen. Echter zijn ook daar internationaal hele belangrijke afspraken overgemaakt. Zo werd vorig jaar al bekend dat een bedrijf als Huawei, geen inzicht mag krijgen in de kern van het 5G-netwerk.

In de kern van het 5G-netwerk wordt namelijk alle data verwerkt. Met deze data zouden mensen kunnen worden geïdentificeerd en persoonlijke informatie kunnen worden gelekt naar andere landen. In de Verenigde Staten ging het zelfs zover dat Trump een decreet opstelde waarbij Huawei volledig buitenspel werd gezet. Providers mochten geen zaken meer doen op het gebied van infrastructuur met het Chinese bedrijf.

Is het 5G netwerk veilig?

Landschapsvervuiling door 5G

Landschapsvervuiling is natuurlijk iets wat we met z'n allen zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Want zo mooi is een zendmast niet, net zoals een windmolen. De kracht van het 5G-netwerk ligt wel iets lager dan het huidige 4G-netwerk. Dit is met name te merken in de afstanden die 5G af kan leggen. De snelheid daarentegen zal wel een stuk hoger komen te liggen door de invoering van het netwerk. Maar om dit toch goed werkend te krijgen zullen en extra masten geplaatst moeten worden. Dat is de enige manier waarop we een goede dekking van het netwerk kunnen krijgen in het hele land. Hoeveel masten precies? Dat is iets wat op dit moment nog niet helemaal duidelijk is. Maar ook op dat gebied zal de overheid alles doen om landschapsvervuiling zoveel mogelijk tegen te gaan.

Bekijk ook:
Gids naar de juiste laadpaal voor elektrische voertuigen

Zijn onze angsten terecht?

De vraag of onze angsten terecht zijn is een lastige vraag. Er is niet per se wetenschappelijke onderbouwing voor een antwoord. Simpelweg omdat er nog niet genoeg getest is in grotere hoeveelheden. De tests op kleine schaal, zoals in een gedeelte van de provincie Groningen, hebben geen problemen opgeleverd voor de volksgezondheid. De straling van het 5G-netwerk zal naar verwachting dan ook wel mee vallen.

Wat betreft onze angsten op het gebied van het coronavirus kunnen we heel duidelijk zijn. Het coronavirus wordt niet en kan niet veroorzaakt worden door het 5G-netwerk. De mogelijke afluisterpraktijken door zowel de Russische als Chinese overheid zullen een verhaal apart worden. Doordat risicobedrijven geen toegang krijgen tot de kern van het 5G netwerk is het simpelweg onmogelijk om heel veel te onderscheppen. Daarnaast zal de Nederlandse overheid ook waken voor eventuele gevaren op dit gebied. Wat betreft de landschapsvervuiling zal het uiteindelijk ook wel meevallen.

Laat dat nieuwe 5G-netwerk maar komen?!

Natuurlijk. Ook wij weten dat al het nieuwe spannend is. Een nieuwe type netwerk hoort daar ook zeker bij. Maar eerlijk is eerlijk, alles wordt er straks een stuk gemakkelijker en beter van. Onze angsten die we op dit moment uitspreken over de komst van het 5G-netwerk zijn dan ook niet goed onderbouwd.

Sterker nog, de voordelen van het nieuwe netwerk zullen naar alle waarschijnlijkheid veel groter zijn dan de nadelen die we met z'n allen bedenken. Echter is het 5G-netwerk niet het enige nieuwe wat er dit jaar uitkomt op het gebied van communicatie. Ook wifi6 staat op het punt om gelanceerd te worden. Maar hoe dat precies in elkaar zit lees je uiteraard in ons volgende artikel.

Bekijk ook:

Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.