Slurpt jouw wasdroger onnodig veel energie? 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Slurpt jouw wasdroger onnodig veel energie?

Het is een hot topic: de stijgende energieprijzen. De prijs van gas, maar ook van elektriciteit stijgt. De meeste stroom in Nederland wordt namelijk nog altijd opgewekt door gascentrales. En die gasprijs heeft daarmee invloed op de stroomprijs. Daarom is het slim om het stroomverbruik van je huishoudelijke apparaten te checken.

 

Een apparaat dat mogelijk onnodig veel stroom verbruikt, is je wasdroger. Vooral in de koudere maanden maken wasdrogers overuren. En dat merk je aan je maandelijkse energierekening. Met de volgende 3 tips kun je het stroomverbruik van je wasdroger terugdringen.

1. Vervang je oude wasdroger

Oudere apparaten verbruiken over het algemeen meer elektriciteit dan nieuwe. Is je wasdroger ouder dan 10 jaar of heeft deze energielabel C of lager? Dan is het een goed idee om je oude exemplaar te vervangen door een nieuwe wasdroger.

Koop het liefst een wasdroger met ten minste energielabel A++. Ongeveer twee op de drie nieuwe wasdrogers hebben dit energielabel of hoger. Meestal zijn dit warmtepompdrogers. Deze drogers recyclen als het ware de warme lucht en zijn zuiniger dan traditionele condensdrogers. Een warmtepompdroger heeft, net als een condensdroger, geen gat in de muur nodig. Een stopcontact volstaat.

Bekijk ook:
Gids naar de juiste laadpaal voor elektrische voertuigen

Een droger met energielabel A++ verbruikt in het gemiddelde Nederlandse huishouden voor ongeveer 50 euro aan stroom op jaarbasis. Minder energiezuinige drogers verbruiken tot wel het dubbele van dat bedrag. Tel uit je winst.

2. Gebruik je wasdroger slim

Je herkent het misschien wel: je stelt de timer van je wasdroger in op pak ‘m beet 1,5 uur en hoopt dat je was na die tijd droog is. Later kom je erachter dat je was kurkdroog is en je droger dus te lang heeft gedraaid. Of dat je was nog erg vochtig is en je een nieuwe droogcyclus moet starten.

Moderne wasdrogers hebben verschillende droogprogramma’s en een ‘slimme’ droogcyclus. Een sensor merkt wanneer de gewenste droogtegraad is bereikt en past de droogtijd, temperatuur en het energieverbruik automatisch aan. Zo draait je droger geen minuut langer dan nodig en verbruik je geen cent te veel.

3. Houd de filter van je wasdroger schoon

Een wasdroger heeft een pluizenfilter die het stof dat vrijkomt bij het drogen grotendeels opvangt. Als de filter vol met pluis zit, werkt je droger minder effectief en verbruikt deze onnodig veel stroom. Je kunt de pluizenfilter het beste na elke droogbeurt schoonmaken. Dat kan gerust met de hand. Gebruik ongeveer één keer per maand de stofzuiger om de filter en de ruimte waarin deze zich bevindt helemaal schoon te maken.

Bekijk ook:
8 krachtige powerbanks uitgelicht

O ja: is je was nog erg nat is als-ie uit de wasmachine komt? Dan is het waarschijnlijk effectiever om je was een keer extra te laten centrifugeren in plaats van deze kletsnat in de droger te gooien. Ook dat scheelt in het energievebruik.

Je wasdroger is lang niet de grootste energieslurper in huis. Wil je weten welke apparaten in huis nog meer veel stroom verbruiken? Kijk dan eens naar dit lijstje van grote energieslurpers.

2.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.