in

Miljard Android-apparaten gevoelig voor hackers

Ruim één miljard apparaten die op Android draaien zijn gevoelig voor hackers. Dat stelt de Britse marktwaakhond Which?. De marktwaakhond deed onderzoek naar de veiligheid van toestellen voor consumenten. Ruim één miljard toestellen draait op Android 6.0 of eerder. Hierdoor zijn de toestellen niet meer beschermd tegen hackers, aangezien er geen nieuwe beveiligingsupdates meer worden uitgerold.

Data van Google

Het Britse onderzoeksbedrijf beroept zich op data van Google zelf. Uit deze data blijkt dat 42,1 procent van alle actieve Android-apparaten op Android 6 of eerder draait. Maar het moederbedrijf van Android kwam in 2019 alleen maar met updates voor Android 7.0 of hoger.

Iedere drie jaar een nieuw apparaat

Google geeft aan dat het gebruikelijk is om eens in de drie jaar een nieuwe telefoon aan te schaffen. Daarom worden er over het algemeen geen nieuwe beveiligingsupdates meer uitgebracht voor toestellen die ouder zijn dan die drie jaar. Toch denkt de gemiddelde Android gebruiker daar heel anders over. Maar liefst 1 miljard actieve Android-toestellen zijn ouder dan die drie jaar.

Gevoelig voor malware en andere hacks

De onderzoekers gingen aan de slag om te kijken hoe gevoelig de toestellen op Android 6 en eerder zijn. Ze namen hiervoor vijf verschillende type toestellen om te kijken of deze relatief eenvoudig te besmetten waren. Wel koos de waakhond voor de meest populaire toestellen. De Motorola X, Samsung Galaxy A, Sony Xperia Z2, Google Nexus 5 en de Samsung Galaxy S6 werden getest. Uiteindelijk bleek dat het de onderzoekers lukte om tenminste een malwarevariant op het toestel te krijgen, in sommige gevallen zelfs meer.

Bekijk ook:
Hoe maak je jouw telefoon helemaal eigen?

Toestellen van 2012 of eerder lopen het grootste risico

Het is natuurlijk niet iets raars en het viel te verwachten. Hoe ouder het toestel, hoe groter de risico’s op een infectie. Het is dus, aldus Google, aan te raden om eens per drie jaar een nieuwe telefoon te kopen. Maar hoe ouder het toestel is dat je koopt, hoe korter je gebruik kunt maken van de beveiligingsupdates.

Onvoldoende gewaarschuwd

Het is natuurlijk van de zotte dat een bedrijf als Google geen software- en beveiligingsupdates meer uitvoert, drie jaar na lancering van een toestel. Je betaalt namelijk, ook voor een tablet of telefoon van Android, een flink bedrag. Daarnaast is het op z’n minst bijzonder te noemen dat je iedere drie jaar een nieuwe telefoon zou moeten kopen, zelfs als deze nog prima werkt.

Google geeft weinig tot geen antwoorden

De informatie hierboven werd onder andere gedeeld met de BBC. De Britse nieuwszender zocht contact met Google om vragen beantwoordt te krijgen. Echter gaf Google weinig tot geen antwoorden op de vragen van zowel de onderzoekers als de nieuwszender.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We wachten nog even met boeken door coronavirus

Elon Musk neemt met deze meme Bernie Sanders in de maling