De opkomst van cryptovaluta’s is niet meer te stuiten. Dat merken ook de verschillende banken. Daardoor zie je ook steeds meer van dit soort partijen experimenteren met de mogelijkheden om eigen cryptomunten op de markt te brengen. Zo is recentelijk bijvoorbeeld de centrale bank van Indonesië hiermee begonnen. Het is zeker interessant om eens te zien hoe dit in elkaar steekt. De bank heeft zelf als doel om het aantal contante transacties terug te dringen. Daarnaast brengt het natuurlijk ook een aantal andere veranderingen met zich mee. Dit maakt het een interessante case.
Meeverhuizen in de digitale wereld
Steeds meer zaken worden gedigitaliseerd, zo merken ook de banken. Als het gaat om bijvoorbeeld beleggen, dan is de crypto-exchange de plek waar je moet zijn tegenwoordig. Open een account en je kunt beginnen. Ook de centrale bank van Indonesië ziet dit gebeuren en wil hier natuurlijk onderdeel van zijn. Dat is ook niet vreemd, want bijvoorbeeld in Thailand, Hong Kong en Zuid-Korea is dit ook al gebeurd. Al deze landen zijn al volop bezig met een digitale variant van de nationale munt. China is nog verder, want die zijn zelfs al pilots in Chinese steden ermee aan het doen.
Gevolg van COVID-19
Dat meer centrale banken zich nu toeleggen op de cryptomunten heeft deels ook te maken met de ontwikkelingen door COVID-19. Als er één ding duidelijk is geworden, dan is het wel de potentie van digitaal betalingsverkeer. Door een cryptomunt te koppelen aan bijvoorbeeld internetbankieren en andere vormen van digitale transacties, kan een land zorgen voor een legale status van de cryptovaluta als betaalinstrument. De hoogste baas van de bank van Indonesië ziet dit idee wel zitten. Vooral nu duidelijk is geworden hoe groot deze markt kan zijn. Al zal het nog wel even duren voor het er is.
De juiste techniek vinden
Een belangrijke opgave voor de verschillende banken is het bepalen welke techniek gebruikt moet worden voor de nationale cryptomunt. Het is natuurlijk bekend dat de verschillende munten zoals Bitcoin en Ether van elkaar verschillen op die gebied. Het is nog altijd niet goed duidelijk wat nu eigenlijk de beste keuze is als het om de financiële infrastructuur van landen gaat. Daar wordt nog volop onderzoek naar gedaan. Dat is bijvoorbeeld ook de reden waarom China de pilots alleen in bepaalde steden doet. Het is nog niet duidelijk wat de beste optie is.
Populariteit van cryptocurrencies
Het is niet alleen zo dat digitaal betalingsverkeer sterk is toegenomen. Het is ook zo dat het gebruik van allerlei soorten crypto’s heel sterk is toegenomen in verschillende delen van de wereld. Vooral in Azië is veel activiteit te zien. Dit is ook één van de drijvende krachten achter de recente prijsstijgingen van de munten op de beurs. Er komen nog dagelijks nieuwe gebruikers bij in deze landen, waardoor het totale aantal snel groeit. Ook in de rest van de wereld zal dus met interesse gekeken worden naar de ontwikkelingen die hier plaatsvinden en wat dit betekent voor het internationale betalingsverkeer.
Plaats een reactie