Man veroorzaakt file met kar vol smartphones 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Man veroorzaakt file met kar vol smartphones

Vandaag de dag gebruiken we allemaal onze mobiele telefoon om te navigeren, right? Veel mensen gebruiken Apple Maps anderen gebruiken Google Maps. Maar er zijn nog veel meer soorten applicaties die je kunt gebruiken. Maar hoe werken die apps nou eigenlijk?

Een kunstenaar in de Duitse hoofdstad Berlijn wilde het graag weten en ging aan de slag. Simon Wreckert kocht een kar en huurde 99 Android telefoons en begon aan zijn wandeling door Berlijn.

Virtuele file-problemen

Het resultaat van de Duitse kunstenaar? Gigantische opstoppingen op Google Maps. En die rode zee bleef hem maar achtervolgen. Bijzonder detail? Er was bijna geen auto op straat te vinden. En doordat deze files ontstonden op de kaart, kwamen er ook steeds minder auto's. Dit omdat de navigatiedienst van Google natuurlijk een andere route uit wil kiezen, zodat jij alsnog op tijd op je bestemming aankomt. Maar het leuke daar weer van is dat iedereen langs een andere route gaat. Vervolgens kunnen daar weer opstoppingen ontstaan.

Bekijk ook:
Zo kom je van die hardnekkige social media-verslaving af
Tekst gaat verder onder de video

Maar hoe zit dit nou eigenlijk in elkaar?

De Duitse kunstenaar huurde 99 telefoons. Allemaal met het besturingssysteem Android. Daarnaast kocht de man voor iedere telefoon een prepaid simkaart. De man stopte alle Androidtelefoons bij elkaar in een kar en ging op pad. Door in straten telkens een flinke tijd, een tot twee uur, op en neer te lopen met de kar met telefoons, ontstonden er langzaam verkeersopstoppingen op de kaarten van Google.

Van simpele oranje gekleurde straten tot dieprood. De man heeft het allemaal zien gebeuren terwijl alleen hij op straat liep. Er waren bijna geen auto's om hem heen. Uiteindelijk werden auto's zelfs omgeleid via andere routes omdat het, volgens de routeplanner, te druk was waar de man liep.

Algoritmes

Met deze stunt wilde Simon Wreckert eigenlijk gaan aantonen hoe gemakkelijk algoritmes om de tuin te leiden zijn en hoeveel ruimte een auto inneemt. Een kaart die gebruik maakt van data is uiteindelijk niets meer dan een verbeelding van de realiteit. Maar houdt er goed rekening mee dat er geen neutrale data bestaat. Er is altijd een vorm van interpretatie op het gebied van data.

Bekijk ook:
4 redenen waarom je niet meteen je smartphone moet checken na het ontwaken

Ook liet de Duitser nog weten dat deze actie een statement is. Een statement tegen het blinde vertrouwen dat we als moderne samenleving hebben in algoritmes en data.

Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.