Het gaat nog een paar jaar duren, maar Nokia heeft aangekondigd dat zij aan de slag gaan met het ontwikkelen van een eerste mobiel netwerk op de maan. Goed nieuws dus voor de astronauten die tegen die tijd naar de maan gaan in het kader van semi-permanente bewoning. Er kan dan gewoon gebeld en gegamed worden.
De Finse fabrikant heeft aangegeven dat zij de opdracht heeft gekregen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om een 4G netwerk op de maan aan te leggen. De hiervoor benodigde apparatuur zou over ongeveer twee jaar, eind 2022, met een maanlander naar de bestemming moeten worden gebracht.
Weer mensen naar de maan
De Amerikanen zijn inmiddels weer bezig om grote stappen te maken met hun maanreizen. Men wil daar in 2024 weer mensen hebben. Op de vraag waarom ze niet eerder terug zijn geweest is het antwoord simpel: na het einde van het Apollo-maanproject in 1972 ging het geld naar de spaceshuttle en ruimtestations in een baan om de aarde.
Kostbaar project
NASA heeft de komende jaren miljarden extra nodig voor het maanproject. Het Congres moet hier nog een besluit over nemen. Wel is er al een nieuw ruimtevaartuig gebouwd voor missies naar de maan en verder: de Orion-capsule. Daarnaast wil NASA samen met internationale partners een klein ruimtestation in een baan om de maan bouwen, de Gateway. Het nieuwe maanprogramma heeft ook al een naam: project Artemis, naar de tweelingzus van de Griekse god Apollo.
Betrouwbaar en hoogwaardig communicatienetwerk
Het hoofd techniek van Nokia geeft aan dat betrouwbare en hoogwaardige communicatienetwerken essentieel zijn voor menselijk leven op de maan. Astronauten zouden een 4G-verbinding onder meer kunnen gebruiken voor het op afstand besturen van wagentjes, navigatie en het versturen van videobeelden. Vooralsnog heeft de Amerikaanse tak van Nokia 14 miljoen dollar beschikbaar gekregen om zendapparatuur te bouwen die sterk genoeg is om de reis door de ruimte en de omstandigheden op de maan te kunnen doorstaan. Er is bewust nog niet voor 5G gekozen omdat dit zich nog niet genoeg heeft bewezen om ook in de ruimte te kunnen functioneren.
Plaats een reactie