De Europese Unie wil het liefst vandaag nog naar 5G. Het snelste mobiele netwerk dat ooit werd uitgerold. Eerder hadden we het al even kort over de gezondheidsrisico's. De gevolgen die het snelle netwerk met zich mee zou brengen waren lang niet goed uitgezocht. Daarom doken wij er ook nog even in. Want hoe schadelijk is het 5G-netwerk nou eigenlijk?
De plannen van de Europese Unie
In 2016 kondigde de Europese Unie aan dat 5G de toekomst zou gaan worden. Sterker nog, in een actieplan stelde de EU zelfs dat alle openbare gebouwen in 2025 een 5G-netwerk zou moeten hebben. Van ziekenhuizen tot scholen en van gemeentehuizen tot treinstations. Ook zou er in alle kernen van grote steden én op alle belangrijke wegen een 5G-netwerk beschikbaar moeten zijn.
Verschillende pilots
De Europese Unie trapte daarom ook af met verschillende pilots. In heel Europa, en ook in Nederland. Onder het mom 5Groningen werd het aardbevingsgebied ook één van deze pilots. Hier tegenover zou namelijk staan dat er meer economische impulsen in het gebied zouden komen en zo zou het MKB op het platte land als eerste kunnen schakelen in de veranderingen.
Opschorten
Inmiddels wordt er al een tijdje getest met de nieuwe technologieën en blijken de resultaten veelbelovend. Maar tegen welke prijs willen we een sneller en beter netwerk? Dat is de vraag die we ons moeten gaan stellen. Meer dan 230 wetenschappers hebben aangegeven bij de Europese Commissie dat de plannen moeten worden opgeschort. De straling van elektromagnetische velden zal gigantisch gaan toenemen als we overstappen op het 5G-netwerk. Daarnaast komen er steeds meer schadelijke effecten van 5G aan het licht. Reden voor de actiegroep om de Europese Commissie er van te overtuigen dat de plannen moeten worden opgeschort
Schuilen achter instanties
Maar de Europese Commissie ziet niets in de aantijgingen van de wetenschappers. Ze geeft aan alle tests tot dusver uitgevoerd te hebben zonder dat er ook maar enkel bewijs is dat het schadelijk zou zijn voor de volksgezondheid. Daarnaast beroept het zich op de stralingsrichtlijnen die destijds, twintig jaar geleden, zijn opgesteld door het belangrijkste adviesorgaan binnen de EU. Maar richtlijnen van twintig jaar geleden zijn wel enigszins oud te noemen. Zeker nu de technologie zich zo snel ontwikkeld.
Telecomsector is terughoudend
Ook de Nederlandse telecomsector is voornamelijk terughoudend tegenover de nieuwe plannen. Niet als het gaat om de haalbaarheid van de plannen. Maar de vraag is of het economisch wel mogelijk is. De telecomaanbieders moeten hun bandbreedte kopen bij de overheid. Dit gaat via een veiling. Maar laten we wel zijn, 5G zal nou niet het goedkoopste netwerk zijn dat er is.
Bekijk ook:
Plaats een reactie