In Nederland is er weer wat meer vertrouwen in het feit dat Oranje een kans maakt op het meedoen aan het WK voetbal 2022 in Qatar. De overwinning op Montenegro heeft er voor gezorgd dat de zorgen na het eerdere gelijkspel tegen Noorwegen weer zijn verdwenen. Maar een overwinning tegen Turkije vanavond (dinsdag 7 september) is dan wel een goed idee. Maar niet alleen in Europa is er de strijd om een ticket naar de woestijnstaat Qatar in de winter van 2022. Ook in Zuid-Amerika voetbalt men weer volop, met de bedoeling hoge ogen te gooien op het WK.
Bij Zuid-Amerikaans voetbal gaat in eerste instantie alle aandacht uit naar Brazilië en Argentinië. Beide voetbalgrootmachten zijn meerdere malen wereldkampioen geweest. De onderlinge wedstrijden zijn dan ook altijd grote klappers te vergelijken met bijvoorbeeld Engeland-Duitsland op het afgelopen EK in Londen. Afgelopen zondag, terwijl heel Nederland zich had gefocust op de F1 race in Zandvoort, was het ook weer tijd voor de kraker in Zuid-Amerika. Gastheer was Brazilië, dat in de ranglijst als eerste staat genoteerd, met Argentinië op de tweede plaats. De wedstrijd in Sao Paulo werd begonnen voor een vol stadion en miljoenen tv-kijkers, maar werd na enkele minuten alweer beëindigd. Een rel was geboren.
Vier Argentijnen van het veld gehaald
Nadat de wedstrijd net was begonnen, kwamen er meerdere functionarissen van Anvisa het veld oplopen. Anvisa is de Braziliaanse gezondheidsautoriteit. Ze hadden het gemunt op vier spelers van Argentinië. Deze moesten volgens Anvisa meteen het veld verlaten om in gedwongen quarantaine te gaan. De spelers zouden zich niet aan de quarantaine-regels gehouden hebben na binnenkomst in het land en ook de reisdocumenten onjuist hebben ingevuld. Het zal duidelijk zijn dat er meteen een enorme chaos ontstond op het veld en de scheidsrechter geen andere optie meer had dan de wedstrijd af te blazen. Uiteraard is de wijze waarop de Anvisa te werk ging geen toeval. Men zou immers ook actie hebben kunnen ondernemen voordat de bal tot rollen werd gebracht.
Grote verdeeldheid in Brazilië over corona
Brazilië is waarschijnlijk het meest zwaar getroffen land als het gaat over corona. De cijfers met betrekking tot besmettingen en doden door COVID-19 zijn erg hoog, maar waarschijnlijk nog veel hoger dan door de autoriteiten is vastgesteld. Dat heeft ten dele te maken met de uitgestrektheid en onbereikbaarheid van grote delen van het land. Er wonen miljoenen Brazilianen buiten de grote steden waar de voorzieningen voor medische hulp al zeer beperkt zijn. Hier zullen besmettingen en doden niet snel tot registratie leiden.
Daarnaast is wellicht nog belangrijker dat de huidige president van het land niet ‘gelooft’ in COVID-19 als een ernstige ziekte. Bolsonaro heeft zelf COVID-19 gehad en overleefd. Dat heeft hem gesterkt in zijn overtuiging dat corona slechts een griepvirus is waar de rest van de wereld zich onterecht druk over maakt. Een deel van de bevolking is het eens met de president, een ander deel absoluut niet. Dat leidt dagelijks tot een strijd hoe de ziekte moet worden aangepakt. Die heerst namelijk nog steeds in het land, waar vaccinatie nauwelijks plaatsvindt. Anvisa heeft dan ook live en voor een miljoenenpubliek een statement kunnen maken.
Hoe nu verder?
De Wereldorganisatie voor het voetbal, FIFA, zit ook duidelijk met deze rel in de maag. FIFA heeft laten weten het bijzonder te betreuren dat deze wedstrijd gestaakt moest worden en miljoenen mensen om die reden niet van een sportieve krachtmeting konden genieten. Er zijn inmiddels rapporten uit Sao Paolo ontvangen en op basis daarvan zullen eventuele disciplinaire maatregelen worden genomen. Er is in Argentinië een enorme woede over de wijze waarop Braziliaanse ambtenaren zijn omgesprongen met Argentijnse burgers. Sport verbroedert immers niet altijd.
Plaats een reactie