Poll: Op wie zou jij stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn? 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Poll: Op wie zou jij stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn?

Op 17 maart zijn de volgende Tweede Kamerverkiezingen; dan gaat Nederland weer naar de stembussen om te beslissen welke partijen de volgende vier jaar het land gaan regeren. Weet jij al op welke politieke partij je gaat stemmen? Geef je mening in de onderstaande poll en laat weten op wie je zou stemmen als de verkiezingen nu zouden zijn! 

Deze partijen en lijsttrekkers doen er op 17 maart 2021 mee met de Tweede Kamerverkiezingen. De partijen staan op volgorde op basis van het vorige verkiezingsresultaat:

VVD

Bij de VVD gaat minister-president Mark Rutte voor de vierde keer proberen om de partij de grootste van Nederland te maken. Rutte is nog niet klaar met Nederland en wil dolgraag voor de vierde keer het land gaan regeren. Als Rutte in 2021 wederom minister-president wordt, dan maakt hij een grote kans om de langstzittende minister-president van Nederland worden. Rutte is dus nog niet klaar met Nederland en op 17 maart weten we of Nederland nog niet klaar is met Rutte (en de VVD).

In de peilingen staat de VVD er momenteel goed voor. De regeringspartij zou nu zeer waarschijnlijk wederom de grootste van Nederland worden met ongeveer 40 zetels. De toeslagenaffaire en de tweede lockdown lijken de VVD nog niet echt pijn te doen.

PVV

Bij de PVV heeft het altijd om Geert Wilders gedraaid en dat gaat in 2021 niet veranderen. De PVV heeft een zware periode achter de rug door in de schaduw te staan van de FvD en Thierry Baudet. Maar sinds Baudet steeds vaker rare fratsen uithaalt en zijn eigen partij heeft opgeschud met een interne machtsstrijd is de PVV weer definitief terug als grootste oppositiepartij van Nederland.

In de peilingen staat de PVV er prima voor. De oppositiepartij van Wilders zou nu waarschijnlijk een van de grootste partijen van Nederland worden, maar niet de allergrootste. De PVV scoort momenteel ruim 20 zetels. Dat flinke aantal van zetels zal waarschijnlijk niet leiden tot een deelname aan het volgende kabinet, omdat de meeste andere partijen een samenwerking met de PVV niet zien zitten. De PVV is daarom de gedoodverfde favoriet om wederom de grootste oppositiepartij van Nederland te worden.

D66

D66 hoopt met nieuwe leider Sigrid Kaag de grootste partij van Nederland te worden. Kaag heeft een uitstekende cv, maar lijkt nog niet de harten van de kiezers te veroveren. Sommige mensen wijzen erop dat Kaag te ver afstaat van de “gewone” Nederlander. Zo deelde de D66 lijsttrekker laatst op Instagram over een lastige keuze die ze vroeger heeft gemaakt: moest ze naar Oxford of Cambridge? Tsja, dat zijn nog eens flinke dilemma's.

In de peilingen staat D66 er ook niet al te best voor. De regeringspartij scoort nu ruim 10 zetels, wat een verlies is in vergelijking met de vorige verkiezingen. Met zo'n resultaat kan je nog lang dromen over het minister-presidentschap.

CDA

Ook het CDA heeft ambities om de volgende minister-president te leveren. Al was het lang onduidelijk wie dat dan moest worden. Na het vertrek van Sybrand Buma waren er meerdere kanshebbers voor de baan. Eerst ging Hugo de Jonge met de positie ervandoor na het winnen van de lijsttrekkersverkiezingen, maar nog niet zo lang geleden zag De Jonge af van die positie. Hij werd vervangen door Wopke Hoekstra.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

In de peilingen werd positief gereageerd op de benoeming van Hoekstra. Het CDA zou nu iets minder dan 20 zetels scoren, wat veel beter is dan eerdere peilingen. Met zo'n resultaat wordt de regeringspartij niet de grootste van Nederland, maar zijn ze haast onmisbaar in een volgende kabinetsformatie.

GroenLinks

GroenLinks had vroeger ook ambities om de grootste van Nederland te worden en wilde met Jesse Klaver een groene revolutie in ons land beginnen. Dat lijkt nogal ambitieus, want GroenLinks heeft nog nooit in een regering gezeten. Misschien komt daar in 2021 verandering in, want de partij lijkt wel open te staan voor een positie in het volgende kabinet. Zo gaf GroenLinks in 2019 een zeer constructief signaal af door alle begrotingen van het huidige kabinet te steunen.

In de peilingen schommelt GroenLinks in de middenmoot en zou de oppositiepartij van Klaver iets meer dan 10 zetels halen, wat een vergelijkbaar resultaat is met de vorige verkiezingen.

SP

De SP zit al jaren in de hoek waar klappen vallen, want de partij lijdt bijna elke verkiezingen wel verlies. Lillian Marijnissen lijkt nog niet de hoogtijdagen van weleer terug te laten keren, al viel de SP laatst wel op door de stikstofwet van het kabinet te steunen. Anders dan vorig jaar sluit de SP de VVD nu niet uit, dus wie kan de SP de grote politieke verrassing van 2021 zijn als ze gaan meeregeren.

In de peilingen staat de SP er niet bepaald goed voor. De SP zou nu ongeveer 10 zetels halen, wat een verlies is in vergelijking met de vorige verkiezingen.

PvdA

De PvdA leed een historische nederlaag tijdens de laatste verkiezingen, maar de partij lijkt nu de weg naar boven te hebben gevonden. De partij hoopt met Lodewijk Asscher weer relevant te worden in politiek Den Haag, al is er momenteel wel veel kritiek op Asscher vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Waarschijnlijk blijft Asscher wel lijsttrekker van de PvdA, maar goede pr is de affaire natuurlijk niet.

In de peilingen staat de PvdA er redelijk voor. De arbeiderspartij zou nu ongeveer 15 zetels halen, wat een forse verbetering is in verhouding met de vorige verkiezingen.

ChristenUnie

De ChristenUnie ging met “frisse tegenzin” in het huidige kabinet zitten, maar wist in die vier jaar wel een stempel te drukken op het beleid. De ChristenUnie zal nooit de grootste van Nederland worden, maar is nooit te beroerd geweest om verantwoordelijkheid te nemen. Of de ChristenUnie volgend jaar weer in het kabinet zit is maar de vraag, al is het zeker niet uitgesloten.

In de peilingen staat de ChristenUnie rond de vijf zetels, een stabiel resultaat wat de partij al jaren scoort.

De PvdD

De PvdD zal waarschijnlijk niet gauw in een kabinet te vinden zijn, maar weet in de oppositie hun standpunten goed te vertegenwoordigen. Vorig jaar vertrok boegbeeld Marianne Thieme bijna geruisloos als lijsttrekker van de partij. Zij werd opgevolgd door Esther Ouweland.

Bekijk ook:
Deze celstraffen staan er op het maken van synthetische drugs

In de peilingen scoort de PvdD ongeveer vijf zetels, wat vergelijkbaar is met de vorige verkiezingen.

50Plus

50Plus heeft een roerige periode achter de rug. Na een interne machtsstrijd besloot Henk Krol de partij te verlaten en sindsdien scoort 50Plus niet bepaald goed in de peilingen. Het voortbestaan van de partij in de Tweede Kamer lijkt daarmee niet gegarandeerd.

In de peilingen scoort 50Plus ongeveer één zetel.

SGP

Waar 50Plus een roerige periode achter de rug heeft, is het juist heel rustig gebleven bij de SGP. De partij zal waarschijnlijk nooit gaan regeren, maar is nooit beroerd om een kabinet te helpen in ruil voor steun voor wat SGP-plannen.

In de peilingen scoort de SGP stabiel drie zetels, een resultaat wat de partij altijd lijkt te halen.

DENK

De afgelopen periode zat vol met meerdere machtsstrijden bij politieke partijen, zo ook bij DENK. Na een interne machtsstrijd trokken Farid Azarkan en Tunahan Kuzu uiteindelijk aan het langst eind, zij zijn daardoor de nummers 1 en 2 van de partij. De problemen hebben wel het vertrouwen in de partij beschadigd, en ook DENK is niet 100 procent zeker van een voortbestaan in 2021.

In de peilingen scoort DENK ongeveer één zetel. Twee minder dan ze de vorige keer hebben gehaald.

FvD

Forum voor Democratie was de grote winnaar tijdens de laatste Provinciale Staten verkiezingen en leek daarom dé politieke uitdager van 2021 te zijn. Niets is minder waar, want na een turbulent jaar heeft Thierry Baudet zelf de partij bijna de nek omgedraaid. Na een interne machtsstrijd wist hij wel de leiding te behouden, maar raakte hij veel (bekende) leden kwijt. Het is de vraag of de FvD de kiezers terug kan winnen.

In de peilingen scoort de FvD een paar zetels. Een slechte score vergeleken met een jaar daarvoor, toen de Forum nog tientallen zetel scoorde in de peilingen.

Nieuwe partijen

Er doen ook nog een heleboel nieuwe partijen mee met de verkiezingen. Henk Krol wil weer de kamer in met Lijst Henk Krol. Sylvana Simons gaat het weer proberen met haar partij Bij1. Joost Eerdmans en Annabel Nanninga, die eerder de FvD verlieten, willen de kamer in met de nieuwe partij JA21. Henk Otten, een ander voormalig FvD-lid, gaat met zijn Groep Otten de strijd aan. En voormalig PvdD-lid Femke Merel van Kooten gaat het proberen met haar nieuwe partij Splinter.

Hoe stem jij?

De verkiezingen zijn pas over ruim 200 dagen, maar weet jij al op wie je gaat stemmen? Laat het weten in de onderstaande poll en vertel op welke partij jij zou stemmen als de verkiezingen nu zouden zijn!

  • Op welke partij zou je stemmen als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn?

    • VVD
    • PVV
    • D66
    • CDA
    • GroenLinks
    • SP
    • PvdA
    • ChristenUnie
    • PvdD
    • 50Plus
    • SGP
    • DENK
    • FvD
    • Een andere partij
    • Ik weet het niet
    • Ik zou niet stemmen
    • Ik wil het niet zeggen
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

2 Comments

  1. Anoniem Reply

    Dit kabinet moet zo snel mogelijk ontbonden worden. De toeslagaffaire is helaas een zo schokkende bewijs van achterkamertjes politiek en steeds ergens mee weg komen.
    + De gehalveerde IC capiciteit, de onbekwame havo)ministers, puppets on a string, gebrek aan visie. De middenstand die kapot wordt gemaakt. Brrrrr.
    Weg ermee.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.