Op 14, 15 en 16 maart zijn de verkiezingen voor de gemeenteraad, maar weet jij al op welke partij je gaat stemmen? Kies je voor een lokale partij, of voor een partij die ook op landelijk niveau actief is? Deel je stemvoorkeur in de onderstaande poll, of laat een reactie achter!
Vorig jaar waren de Tweede Kamerverkiezingen, maar een klein jaar later is het alweer tijd om naar de stembussen te gaan. Deze maand beslissen Nederlanders namelijk wie hun moeten vertegenwoordigen in de gemeenteraad, en dus is er weer een belangrijke keuze te maken. De vraag is of we grote veranderingen mogen verwachten. Stemmen we weer op dezelfde partijen als in 2018? Of gaan we in 2022 grote veranderingen zien?
Stemmen we in 2022 anders dan in 2018?
In 2018 waren de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Destijds waren de lokale partijen veruit het populairste. Samen kregen alle lokale partijen namelijk bijna 2 miljoen (28 procent) van de stemmen, en daar konden de landelijke partijen niet aan tippen. Dat gaat dit jaar waarschijnlijk niet veranderen, en het zal niemand verrassen als de lokale partijen in 2022 nog groter worden.
Krijgen VVD en CDA weer de meeste stemmen van de landelijke partijen?
Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen waren de VVD en het CDA de populairste. De VVD kreeg 13,5 procent van de stemmen, terwijl het CDA nauwgezet volgde met 13,41 stemmen. De verwachting is dat van alle landelijke partijen, de VVD waarschijnlijk weer de meeste stemmen gaat krijgen. In de peilingen blijkt de VVD nog steeds – op landelijk niveau – de grootste partij te zijn.
Of het CDA weer zo goed gaat presteren is een stuk minder vanzelfsprekend. De partij van Wopke Hoekstra scoort sinds de laatste landelijke verkiezingen ontzettend slecht in de peilingen en het zou niet gek zijn als de lokale christendemocraten hierdoor zetels gaan verliezen. Als de landelijke peilingen de lokale verhoudingen goed weergeven, kan het een zeer pijnlijke verkiezingsavond worden op 16 maart voor het CDA.
Gaat D66 zetels winnen?
In 2018 kreeg D66 ongeveer 9 procent van alle stemmen, maar in 2022 kan de liberale partij misschien wel een betere uitslag zetten. In de laatste peilingen staat D66 steeds op de tweede plek qua zetelaantallen, en dus zou het niet verrassend zijn als de partij van Sigrid Kaag straks meer stemmen krijgt dan het CDA.
Wat gaan de andere partijen doen?
Het is ook de vraag hoe de andere landelijke partijen dit keer gaan scoren op lokaal niveau. GroenLinks eindigde in 2018 nipt achter D66 met bijna 9 procent van de stemmen. Daarachter kwam de PvdA met 7,5 procent van de stemmen. De SP kreeg ruim 4 procent van alle stemmen. Ongeveer 4 procent van de stemmen ging naar de ChristenUnie. En de SGP, PVV, PvdD, DENK en 50PLUS kregen ook allen ongeveer 1 procent van de stemmen.
Wat gaan de nieuwe landelijke partijen doen?
De Tweede Kamer kent sinds vorig jaar nieuwe gezichten en een aantal van die partijen doen ook mee met de gemeenteraadsverkiezingen. Zo kan je in sommige gemeentes nu ook op VOLT, JA21 en BIJ1 stemmen. Hoe gaan zij scoren tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2022?
Hoe staan de partijen ervoor in de landelijke peiling?
In de peiling van Maurice de Hond is de VVD – ondanks een flink verlies – nog steeds de grootste partij van Nederland. De partij van Mark Rutte zou nu 27 zetels (-7 verlies) halen in de Tweede Kamer bij nieuwe verkiezingen. D66 is op dit moment weer de tweede partij van ons land, met 20 zetels (-4 verlies) volgens de laatste peiling.
Lang was de PVV ongeveer net zo groot als D66, maar nu staat de partij van Wilders op een relatief slecht resultaat met maar 14 zetels (-3 verlies). JA21 blijft een enorme opmars maken en nadert de PVV qua populariteit. De partij heeft nu 12 zetels (+9 winst) in de laatste peiling, en is daarmee de grootste winnaar van dit moment.
Veel kleine partijen in de Kamer
Alle andere partijen in de Tweede Kamer zouden nu minder dan tien zetels halen. De PvdA staat nu op 9 zetels (geen verschil), GroenLinks staat op 9 zetels (+1 winst), net zoals de PdvD (+3 winst). BBB zou volgens de laatste peiling op 8 zetels (+7 winst) kunnen rekenen, en is daarmee de andere grote winnaar van dit moment.
Het CDA zou volgens de laatste peiling 8 zetels (-7 verlies) halen. Forum voor Democratie krijgt nu 5 zetels (-3 verlies).De ChristenUnie staat nu op 6 zetels (+1 winst) en blijft daarmee erg stabiel.
Volt staat in de laatste peiling op 4 zetels (+1 winst). Dat is best pijnlijk, want nog niet zo lang geleden stond de partij nog op 10 zetels. Volt wordt daarmee ongetwijfeld afgestraft door de kiezer voor de Gündogan affaire.
De SGP staat nu op 4 zetels (+ 1 winst). DENK krijgt nu 3 zetels (geen verschil). BIJ1 staat nog steeds op 1 zetel. BVNL zou nu in de Tweede Kamer komen met 1 zetel. En ook 50Plus mag weer hopen, wat de seniorenpartij peilt nu ook op één zetel.
Wat ga jij stemmen?
Weet jij al op welke partij je gaat stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen? Of heb je al gestemd? Deel je stem – als je dat wilt – dan nu in deze poll!
Welke partij krijgt je stem tijdens de gemeenteraadsverkiezingen?
- Een lokale partij
- VVD
- D66
- PVV
- JA21
- PVDA
- GroenLinks
- SP
- PvdD
- CDA
- FVD
- ChristenUnie
- SGP
- DENK
- BIJ1
- 50PLUS
- Ik weet het niet
- Ik zou niet stemmen
- Ik wil het niet zeggen
Plaats een reactie