Dit jaar ging het ontgroenen weer mis in Amsterdam. Een aantal eerstejaars liep tijdens de introductieweek lichamelijke klachten op. Die bestonden uit blauwe plekken, mank lopen, maar ook wonden en striemen. Het was duidelijk dat de betrokkenen gestompt, getrapt en op andere wijzen mishandeld waren. Er hoefde dit jaar niemand in het ziekenhuis te worden opgenomen en uiteraard waren het vooral incidenten waarbij een kleine groep oudejaars zich heeft laten gaan. Experts zeggen echter dat de psychische schade door de vernedering wellicht nog groter kan zijn dan de lichamelijke.
Door de zwijgplicht zal wellicht nooit helemaal duidelijk worden wat er zich heeft afgespeeld. Het is dan ook mogelijk dat de schuldigen niet zullen worden bestraft ondanks de belofte van het bestuur van de overkoepelende studentenverenigingen.
Wat is ontgroenen?
Wat is ontgroenen? Historisch gezien komt ontgroenen al vele eeuwen voor. Daarbij was het niet alleen in het studentenleven een gewoonte, maar bijvoorbeeld ook voor dienstplichtigen als ze werden opgeroepen voor het leger of de marine. Ook in het bedrijfsleven werden nieuwe werknemers soms ontgroend. Momenteel is het eigenlijk alleen bij studenten nog gebruikelijk, met name op de universiteiten. Het is een manier om de nieuwkomers in te wijden in de nieuwe groep, in dit geval vaak dus een studentenvereniging. Vaak moeten de nieuwkomers hierbij opdrachten doen, of bepaalde beproevingen doorstaan.
Wat is de bedoeling van ontgroenen?
Wat is de bedoeling van ontgroenen dan? De bedoeling is om een groep jongvolwassenen zo snel mogelijk te laten wennen aan hun nieuwe plaats in het leven. Door samen een zware tijd te doorstaan sluit men vriendschappen voor het leven. Dat komt de studenten goed van pas gedurende de studiejaren. Ook nadien blijft de band die tijdens de ontgroening is gevormd vaak nog in stand. Het is verder een gebruik dat iedereen moet zwijgen over alles wat er in die periode gebeurt. Op latere leeftijd geldt dit nog steeds, maar wie een heftige ontgroening heeft meegemaakt, zegt meestal dat hoe zwaarder een dergelijke week is, hoe hechter de band.
Met m'n volle verstand dit nooit kunnen begrijpen. M'n beste vrienden ken ik uit m'n studententijd maar nooit dit soort onzin nodig gehad.
Meedoen aan vernederende ontgroening, waarom zou je?https://t.co/Y1U8fPGD8J
— Amrish Baidjoe (@Ammer_B) September 8, 2021
Wat gebeurt er tijdens de ontgroening?
Omdat het de bedoeling is dat het groepsgevoel ontwikkeld wordt en studenten op elkaar moeten gaan leren vertrouwen, worden studenten vaak vernederd. Dat kan uiteraard op diverse manieren gebeuren. Voor de Tweede Wereldoorlog werden de potentiële dispuut-leden tijdens de ontgroening eerst kaalgeschoren. Die traditie was overgenomen uit het leger. Hierdoor was meteen duidelijk wie ontgroend werd. Daarna kon de ontgroening relatief onschuldig verlopen. In Nijmegen was het vele jaren gebruikelijk dat de studenten klussen van algemeen belang moesten uitvoeren. Met rare bolhoedjes op en onder begeleiding moesten ze dan de stad in om bijvoorbeeld een hek te schilderen of andere klusjes in het openbaar te doen. Behalve veel belangstelling van het publiek en de daarbij behorende grapjes was het niet moeilijk te doorstaan, wellicht de minst zware ontgroening in het land.
Alcohol en ontgroening gaan niet samen
Wie de film ‘Soldaat van Oranje’ heeft gezien zal zich wellicht de scène nog herinneren waarbij er een soepterrine werd stuk geslagen op het hoofd van de hoofdpersoon. De Soldaat van Oranje eindigde in het ziekenhuis, maar raakte ook bevriend met de ‘dader’, de voorzitter van de studentenvereniging. In die tijd vloeide de alcohol al rijkelijk, omdat zoiets nu eenmaal passend werd geacht bij het studentenleven. Zeker met alcohol op kon het nog wel eens uit de hand lopen. Hoewel alcohol inmiddels verboden is bij de ontgroening, zijn er ieder jaar weer incidenten en af en toe is daarbij de gezondheid van de deelnemers ernstig in het geding.
Hoe nu verder?
De bestuursleden van de Amsterdamse studentenverenigingen zullen het dit jaar zonder bestuursbeurs moeten doen. Vanwege de extra werkzaamheden het bestuur moet doen, krijgen deze een vergoeding die kan oplopen tot € 300 per maand. Vanwege de incidenten trekt men de bestuursbeurzen voor een jaar in. In de toekomst beoordeelt men of deze maatregel voortzet.
Het Amsterdamse studentencorps stopt met de dispuutontgroeningen na meerdere incidenten. Reünist Jessica Broekhuis vindt het te streng, Maarten van Rossem vindt de ontgroeningen belachelijk. Psychiater @EsthervanFenema weet hoe de machtsstrijd tijdens zo’n ontgroening werkt. #Op1 pic.twitter.com/C2BC4YBoIw
— Op1 (@op1npo) September 8, 2021
Hoe denk jij eigenlijk over ontgroening? Hieronder kan je je stem uitbrengen.
Wat vind jij van een ontgroening?
- Een introductie zonder ontgroening is geen introductie, studentenverenigingen moeten vrij zijn in de invulling daarvan.
- Ontgroeningen moeten kunnen, maar wel op een leuke manier, en dus zonder geweld of vernederingen.
- Ontgroeningen zijn zinloos, het kan net zo goed volledig geschrapt worden.
Plaats een reactie