Poll: Moet Nederland extra maatregelen nemen tegen klimaatverandering? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Poll: Moet Nederland extra maatregelen nemen tegen klimaatverandering?

In de strijd tegen klimaatverandering moeten landen hun CO2-uitstoot drastisch verminderen. Nederland heeft als doel om in 2030 het aantal uitgestoten broeikasgassen met maar liefst 49 procent te laten dalen, maar dat lijkt met het huidige beleid onhaalbaar. Wat vind jij? Moet Nederland nu snel extra strenge klimaatregelen invoeren om zo toch de klimaatdoelen te halen? Of zijn andere zaken in ons land belangrijker en moet het beleid tegen klimaatverandering geen prioriteit krijgen? Deel je mening in de onderstaande poll of laat een reactie achter!

Nederland ligt niet op koers om de klimaatdoelen voor 2030 te halen. Deze week publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving het jaarlijkse Kilmaat- en Energie Verkenning rapport en daaruit blijkt dat ons land slechts 38 tot 48 procent minder broeikassen zal uitstoten in 2030. We moeten dus meer klimaatmaatregeleninvoeren als we straks de doelstelling van 49 procent willen bereiken.

Het Nederlandse klimaatbeleid toont wel lichte verbetering. Zo schatte het bureau in 2020 nog in dat Nederland slechts 30 tot 40 procent minder broeikassen zou uitstoten in 2030. Die verbetering is onder meer gekomen doordat er onlangs een CO2-heffing werd ingevoerd. Al is dit nog niet genoeg geweest om de doelstelling in 2030 te halen.

Het demissionaire kabinet heeft tevens op Prinsjesdag aangekondigd om 6,8 miljard euro uit te geven aan klimaatmaatregelen. Hiermee wil het kabinet het aantal broeikasgassen in ons land verder terugbrengen. De plannen moeten nog worden goedgekeurd door de Kamer, en dus zijn deze ook nog niet meegenomen in de berekening van het Planbureau. Al is dit waarschijnlijk ook niet genoeg om aan de doelstelling van 2030 te voldoen en daarom moeten er extra maatregelen worden genomen om deze toch te halen.

CO2

Welke maatregelen kan Nederland nemen?

Nederland kan op verschillende manieren het aantal broeikasgassen in ons land doen verminderen. Dit kan onder meer met de volgende maatregelen:

  • Meer duurzame energie; Nederland kan meer inzetten op duurzame energie. Zo kunnen er meer windmolens in ons land worden neergezet en ook op zee kunnen er meer windmolens komen. Daarnaast kan ons land ook meer zonneparken bouwen, waarmee er energie wordt opgewekt met zonnepanelen. Ook kan Nederland besluiten de kolencentrales eerder te sluiten. Als laatste zou ons land ook kunnen investeren in kernenergie. Dit wordt door veel mensen grijze energie genoemd, maar het zorgt in ieder geval niet voor broeikasgassen.
  • Huizen verduurzamen; door de huizen bijvoorbeeld beter te isoleren, is er minder energie nodig om deze warm te houden. Hierdoor verbruiken we minder energie en dat helpt ook met de strijd tegen broeikasgassen.
  • Minder autorijden; door het autorijden te ontmoedigen kan Nederland het aantal broeikasgassen in ons land ook doen verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door een kilometerheffing.
  • Elektrisch rijden stimuleren; het zijn vooral de benzine en dieselauto's die broeikasgassen uitstoten in het vervoer. Elektrische auto's zijn hiervoor een groener alternatief.
  • Kleinere veestapel; de veestapel in ons land is verantwoordelijk voor heel wat broeikasgassen en door deze te verkleinen kan er dus heel wat minder worden uitgestoten. Dit kan ook vanuit de consument worden gestimuleerd door een vleesbelasting in te voeren. Hierdoor zullen mensen minder snel vlees kopen, waardoor er ook minder vee op de wei hoeft te staan.
  • CO2-heffing industrie; deze maatregel werd onlangs al ingevoerd en die bleek vrij effectief te zijn. Hiermee wordt de grote vervuiler aangepakt en dit is iets minder vervelend voor de burger. Deze maatregel verder aanscherpen is dus ook een goede optie om het aantal broeikasgassen te doen verminderen.
Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Wat vind jij?

Met behulp van de bovenstaande maatregelen – of andere methodes – kan Nederland in 2030 wellicht toch de klimaatdoelen halen. Afhankelijk van de gekozen maatregelen kan dat nog best wel wat geld kosten en het kan ook nog wel eens negatief uitpakken voor de portemonnee van alle Nederlanders. Dat is zeker zo bij onder meer een kilometerheffing en hogere belastingen. Daarnaast zijn windmolens wel een leuke manier om energie op te wekken, totdat ze zichtbaar zijn vanuit je eigen achtertuin. En welke inwoners zitten te wachten op een nieuwe kerncentrale in de buurt? Het is dus maar de vraag of iedereen nog enthousiast wordt van nog meer klimaatmaatregelen…

Wat vind jij? Moet Nederland extra klimaatmaatregelen invoeren om het aantal broeikasgassen verder terug te dringen? Of zijn de huidige maatregelen meer dan voldoende? Deel je stem in de onderstaande poll, of laat hieronder een reactie achter. Wij zijn benieuwd naar de uitslag!

  • Moet Nederland meer maatregelen invoeren om de klimaatdoelen van 2030 te halen?

    • Ja
    • Nee
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.