Soms lijkt het een beetje alsof de uren die we werken een wedstrijdje zijn met de mensen om ons heen. De een pronkt met het feit dat hij maar 10 uur per week hoeft te werken als ondernemer, en de ander pronkt met het feit dat hij maar liefst 70 uur per week werkt. Meestal werken mensen ergens tussen de 24 en 40 uur per week. Toch wordt er al een hele tijd geroepen dat de werkweek korter moet. Is dat wel zo? Hoeveel uur werken per week is gezond?
Waar komt de 40-urige werkweek vandaan?
Sinds de 20e eeuw werken we gemiddeld 40 uur per week. In het begin van de industriële revolutie moesten werknemers zo veel mogelijk werken. De meeste mensen hadden daardoor werkdagen van 12 tot 15 uur per dag, en dat voor 6 dagen per week. Op een gegeven moment was er een man, Robert Owen, die met het idee kwam dat vrolijke en gezonde werknemers wellicht beter werk verrichtte dan werknemers die uitgeput zijn en daardoor meer ongelukken en foutjes maakten.
Daaruit is het einde van kinderarbeid ontstaan, evenals de 8-urige werkdag. Dit moest het symbool zijn voor de balans van een werkdag: acht uur werk, acht uur receatie, acht uur rust. Er werd echter nog steeds 6 dagen per week gewerkt. Pas toen Henry Ford zijn werknemers 5 dagen per week liet werken, werd ontdekt dat de productiviteit verhoogd werd.
Meest productieve tijdstippen
Onderzoekers hebben vastgesteld dat een 8-urige werkdag eigenlijk helemaal niet in lijn is met de manier waarop ons lichaam werkt. Mensen hebben een heel specifiek biologisch ritme, en wij zijn op bepaalde momenten van de dag veel productiever dan de rest van de dag, zowel mentaal als fysiek. Dit heeft te maken met hormonen, dieet en zonlicht.
Mensen zijn het meest productief net voor het middaguur en aan het einde van de middag. Eigenlijk zijn onze hersenen vanaf ongeveer 1 uur 's middags tot ongeveer 3-4 uur 's middags helemaal niet productief. De werktijden zijn op dit moment dus ook niet ideaal ingesteld voor onze productieve pieken aangezien we precies op ons meest productieve tijdstip aan het pauzeren zijn. Daarnaast zijn er verschillende studies die aantonen dat je slechts 52 minuten tot 1,5 uur écht productief en geconcentreerd te werk kan gaan. Over het algemeen ben je slechts 6 uur per werkdag productief als je op de juiste momenten pauze neemt.
Minder uren voor meer productiviteit
Over het algemeen zijn de landen met het hoogste aantal gemiddelde werkuren ook de landen met de minste productiviteit, en de landen met de kortste werkdagen juist de landen met de meeste productiviteit. Betekent dit dan ook dat je eigenlijk zo min mogelijk uren zou moeten werken om zo productief mogelijk te zijn?
Onderzoekers zijn het er over het algemeen over eens dat de ideale werkdag bestaat uit ongeveer 6 uur, waarbij het meeste werk verricht wordt in de ochtend. In de middag zou er meer tijd moeten zijn voor sociale activiteiten, sporten en cultuur. Daarnaast is het ook belangrijk dat je vaak genoeg op kleine vakanties gaat, vooral aangezien vakanties goed voor je gezondheid zijn! Zo'n vakantie hoeft echt niet extreem te zijn, al is het maar een weekendje naar de camping.
Wil je productievere werknemers? Overweeg dan eens om de werkdag in te korten!
Wat is volgens jou de ideale werkweek?
- 5 x 8 uur
- 4 x 10 uur
- 5 x 6 uur
- 3 x 10 uur
Alleen het feit dat een 40 urige werkweek afstamt van Henry Ford zou de hele werkende wereld wakker moeten schudden. Ik zal nog maar even niet in de details treden aangezien dat als schokkend ervaard zou kunnen worden door behoorlijk wat niets vermoedende mensen.