Dat ook koninklijke huwelijken niet altijd sprookjesachtig verlopen is in ons land al minimaal bekend na het huwelijk van Juliana en Bernhard. Ook elders liep het echter wel eens anders dan gedacht.
In 1962 trouwde de toen 21-jarige beeldschone barones Sybille de Selys Longchamps met jonkheer Jacques Boël, een van de rijkste mensen in België. Zes jaar later werd het enige kind uit deze relatie geboren: Delphine. Toen Delphine 10 jaar oud was eindigde het huwelijk van haar ouders in een echtscheiding. Haar moeder hertrouwde met een Engelse edelman: Michael-Anthony Rathmore Cayzer. Delphine verhuisde mee naar het kasteel van haar stiefvader dat is omringd door een groot landgoed. Naar het voltooien van haar opleiding bleef Delphine in Engeland wonen. Ze verwierf enige bekendheid als kunstenares, ze maakt felgekleurde sculpturen van papier-maché.
Het schandaal
In 1999 verscheen in een kleine krant het bericht dat Delphine Boël de onwettige dochter was van de Belgische koning en Barones Sybille. Daartoe werd ook gewezen op de grote gelijkenis met de wettige dochter van de koning en diens moeder. De grote kranten bij onze zuiderbuur namen het bericht wat twijfelend over. Het was bekend dat het huwelijk van de koning meerdere crises had gekend. De vriendschap tussen de moeder van Delphine en de toenmalige prins heeft bovendien vele jaren geduurd. Koning Albert II ontkende echter het vaderschap. Jacques Boël twijfelde in het openbaar niet aan zijn vaderschap, al was de band met zijn dochter nooit hecht geweest. Van haar moeder kreeg Delphine te horen dat het mogelijk was dat de koning haar natuurlijk vader zou zijn. Na jaren twijfel besloot Delphine erkenning te zoeken, desnoods via de rechter.
Geld was geen reden
Dat Delphine om persoonlijke redenen de waarheid wilde weten en daarbij het vermogen van Albert II geen rol speelde, lijkt aannemelijk. Haar wettige vader is naar verluidt goed voor € 1,6 miljard. Om in de rechtbank haar eis te kunnen indienen, moest Delphine haar eventueel recht op deze nalatenschap laten rusten omdat ze daarmee het vaderschap van Jacques Boël ontkende. Hoewel ook Koning Albert niet onbemiddeld is, wordt zijn vermogen rond de €12,5 miljoen geschat. In hoeverre Delphine ooit van haar natuurlijk vader zal erven is maar de vraag. Want er is op het punt van vaderschap geen onduidelijkheid meer. Na een jarenlang proces heeft de Hoge Raad in België bevolen dat de uitkomst van de DNA-test in 2020 openbaar moet worden gemaakt. Voor dit kon geschieden, erkende Albert II wat iedereen al vermoedde: Delphine is zijn onwettige dochter.
Krijgt Delphine Boël nu een titel?
De Belgische heeft jarenlang moet vechten om erkenning als dochter van Albert II. Inmiddels is het dus duidelijk dat ook zij van koninklijke bloede is. Evenmin als ze een grote erfenis kan tegemoet zien, is de kans om prinses te worden realistisch. Om problemen te voorkomen, heeft het Belgische parlement een aantal jaren geleden besloten dat er geen nieuwe titels kunnen worden uitgegeven. Alleen de toekomstige wettige nazaten van het staatshoofd en zijn echtgenoot of echtgenote komen daarvoor in aanmerking. Delphine Boël zal het dus moeten doen met de genoegdoening dat ze een strijd heeft gewonnen, waarin iedereen haar kansloos achtte.
Plaats een reactie