Taakstraf voor belediging Koningin Maxima nog van deze tijd? 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Taakstraf voor belediging Koningin Maxima nog van deze tijd?

In Thailand kan je beter de koning niet beledigen. In 2017 kregen twee inwoners straffen van respectievelijk 35 en 28 jaar cel. Ze lieten zich op Facebook beledigend uit over de toenmalige koning. Ze kwamen er nog ‘genadig’ van af, omdat ze schuld hadden bekend en berouw getoond. De oorspronkelijke straffen waren in eerste instantie twee keer zo hoog opgelegd door de rechter.

In 2015 schreef een hoofdredacteur in Marokko een kritisch artikel over de koning. Hij gebruikte geen onbetamelijke taal maar de tekst werd niet bijster gewaardeerd. Het leverde hem 3 jaar gevangenisstraf op.

In 2016 werd een man uit Kampen veroordeeld tot 30 dagen cel. Hij noemde Koning Willem-Alexander op zijn Facebookpagina een misdadiger, in zeer uitgesproken bewoordingen.

Wat is majesteitsschennis?

De Romeinen voerden de term majesteitsschennis in. Als iemand minachtend deed over de Romeinse republiek volgde er een zware straf. Het was bijvoorbeeld verboden om feest te vieren na een nederlaag van het Romeinse leger. Ook het spotten met (religieuze) ceremonieën beschouwde men als majesteitsschennis. Toen er een Romeinse keizer de touwtjes in handen nam, werd majesteitsschennis al gauw gelijk geacht aan het beledigen van het staatshoofd. Wie daarvoor werd veroordeeld in Rome, kwam al gauw in de arena terecht. In veel landen bestaat het begrip nog steeds en daarbij gaat hij vrijwel altijd om beledigen van het staatshoofd.

In Nederland is dit begrip in 2018 uit de wet gehaald. Tot die tijd gold een wet uit 1882. Hierin werd een maximale straf van 5 jaar gevangenisstraf genoemd voor majesteitsschennis als dit het staatshoofd betrof. Indien het ging om de echtgenoot of echtgenote bedroeg de maximale staf 4 jaar cel.

Beledigen van een ambtenaar in functie

Nog steeds vind je iets van het begrip majesteitsschennis terug als het gaat om het beledigen van een ambtenaar in functie. Dit kan je namelijk een maximale straf opleveren van 4 maanden cel. Iets om even over na te denken voordat je iets zegt tegen of over een ambtenaar dat als beledigend wordt opgevat. Ook ‘gewone’ burgers mag je niet beledigen, maar als jij je hier schuldig aan maakt, zal je hoogstens 3 maanden achter de tralies gaan verdwijnen. Als een burger zich beledigd voelt, moet die zelf aangifte doen. Iedereen mag een aanklacht indienen als een ambtenaar in functie wordt beledigd.

Een taakstraf van 40 uur

Op 22 oktober was Koningin Maxima in de Domstad. Toen een politieagent een boete uitschreef aan iemand die naast de betrokken Utrechter stond, begon deze beledigende opmerkingen te maken aan het adres van de Koningin. De agent maande hem om zijn mond te houden, omdat hij anders zou worden aangehouden voor deze beledigende taal aan het adres van een ambtenaar in functie.

De beledigingen gingen echter door en de man werd afgevoerd in een politieauto waarin hij Koningin Maxima ook de ‘dochter van een moordenaar’ noemde. De advocaat van de beklaagde merkte nog spitsvondig op dat daarmee een ander dan de Koningin werd beledigd. De rechter vond de overige uitspraken echter voldoende voor het opleggen van 40 uur taakstraf.

Tot welke uitspraak zou jij hebben besloten?

Bekijk ook:

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.