Vandaag vinden de Provinciale Statenverkiezingen plaats. Nederland gaat weer massaal stemmen, want men wilt uiteraard het beste voor land en provincie. Deze verkiezingen zijn ook belangrijk omdat leden van de Provinciale Staten samen met leden van de kiescolleges verantwoordelijk zijn voor het kiezen van de de Eerste Kamerleden. Maar wat verdient een Eerste Kamerlid eigenlijk? Dat hebben we uitgezocht.
Provinciale Statenverkiezingen 2023
De Provinciale Statenverkiezingen worden eens in de vier jaar gehouden, en zijn belangrijk voor de provincie waarin je woont. Door te stemmen op een plaatselijke partij kun je dus invloed uitoefenen op keuzes die worden gemaakt in jouw provincie, maar jouw stem heeft ook invloed op landelijk gebied. De Provinciale Staten kiezen namelijk de Eerste Kamerleden.
Eerste Kamerleden kunnen wetsvoorstellen aannemen of verwerpen. Dit is belangrijk, want als de Eerste Kamer een wetsvoorstel verwerpt, dan zal een minister of Staatssecretaris daar vaak in mee gaan, en dat heeft weer invloed op het landelijk beleid. In tegenstelling tot Tweede Kamerleden werken Eerste Kamerleden niet voltijds, dus krijgen ze een lagere vergoeding dan leden van de Tweede Kamer, dat 124.000 per jaar opstrijkt.
Provinciale Statenverkiezingen: welke stemlocaties zijn de moeite waard?https://t.co/BgjMwC1HUz
— AT5 (@AT5) March 15, 2023
Dit verdient een Eerste Kamerlid
De maandelijkse vergoeding van een Eerste Kamerlid is per 1 januari 2023 ruim 34.000 euro bruto, inclusief vakantiegeld. De voorzitter van de Eerste Kamer verdient een hogere vergoeding, dat omvat de helft van het bedrag dat een Tweede Kamerlid ontvangt. Het verschil ligt zoals we hierboven beschreven in het feit dat de functie van een Eerste Kamerlid niet als voltijds wordt beschouwd.
Een andere reden voor de lagere vergoeding is het feit dat een Eerste Kamerlid mindere verantwoordelijkheden en bevoegdheden heeft dan een lid van de Tweede kamer. Zij houden zich alleen bezig met de hoofdlijnen van beleid, en staan dus verder af van de dagelijkse politiek. De vergoedingen zijn daarom slechts een kwart van een Tweede Kamerlid, die zich fulltime bezighoudt met politiek, en gedetailleerd beleid.