Tot nu toe is alles goed verlopen wat betreft onderwijs op afstand. Veel scholen geven real-time lessen via de webcam, en andere scholen geven de kinderen opdrachten om per dag te maken. Toch is dit niet genoeg om alles op te vangen, dat stelt de Onderwijsraad. Mochten de scholen na de meivakantie nog steeds dicht zijn, dan moet de zomervakantie ingekort worden.
Onderwijsachterstand
Het Onderwijsraad heeft vandaag een advies gegeven aan het kabinet hiervoor. Kinderen die geen onderwijs op afstand kunnen volgen zouden in de zomervakantie een zomerschool kunnen volgen. Maar ook kinderen die nu wel gewoon netjes de lessen volgen zullen mogelijk een deel van de zomervakantie moeten opgeven als dit het geval is. Verder is het ook een optie om de zomervakantie door te laten gaan, maar de schooldagen volgend jaar langer te maken. Zo zou het bijvoorbeeld een optie zijn om van 08:00 tot 16:00 les te hebben, of van 09:00 tot 17:00. Het moet uiteraard wel haalbaar zijn, daarom is het vooralsnog een advies en niet bindend.
De sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind
Er moet volgens het Onderwijsraad nu al geld vrijgemaakt worden voor de zomerscholen. Deze zouden ook uitgebreider zijn dan het model wat we nu kennen. De zomerscholen zouden niet alleen gericht moeten zijn op lesstof, maar ook op spelen, cultuur en een goede sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind.
Van intelligente lockdown naar intelligente opening-up
Verder moet er ook getoetst worden wat het niveau van de kinderen is wanneer zij wel weer naar school zouden kunnen na de meivakantie. Niet alle ouders geven hun kinderen de begeleiding die zij nodig hebben tijdens het onderwijs op afstand, en hier moet goed op gelet worden wanneer de kinderen weer naar school gaan. Het openen van de scholen zou gefaseerd moeten gebeuren. Ook moet er een degelijke manier gevonden worden om langzaam terug te schalen van digitale lessen naar les in het klaslokaal. Dit kan volgens de Onderwijsraad niet zomaar in een keer gebeuren.
Plaats een reactie