Zó kunnen we het klimaatakkoord toch op tijd halen 15
Saved Read later
Deel dit bericht

Zó kunnen we het klimaatakkoord toch op tijd halen

Het zogenaamde klimaatakkoord komt steeds dichterbij. We moeten bepaalde cijfers gaan halen, voor een bepaalde tijd. Maar wat is het hele akkoord nou eigenlijk precies? En wat moeten wij als Nederland doen om het de doelstelling als land te behalen? Er zijn zoveel verschillende sectoren die alle plannen steeds omver blijven blazen. Maar als we blijven doorgaan zoals we nu doorgaan mogen we hopen dat de kleinkinderen van onze kleinkinderen überhaupt nog een voet op deze planeet kunnen zetten.

Akkoord van Parijs

Om een duidelijk beeld te krijgen van wat er nou allemaal gaande is in Europa op klimaat gebied is het belangrijk om het akkoord van Parijs er even bij te pakken. In dit akkoord zijn de afspraken gemaakt om de opwarming van de aarde terug te dringen en wellicht helemaal tot een stop te roepen. Vijf jaar geleden, op 12 december 2015, werd het akkoord gepresenteerd. De bedoeling is om de opwarming van de aarde terug te dringen. Als we zo doorgaan staan we binnenkort met onze enkels in het water in Nederland.

Bekijk ook:
Deze docu over de wereld is een echte eyeopener

Nederlands Klimaatakkoord

Maar het blijft niet alleen bij het akkoord van Parijs. Uiteraard is dit een eerste stap in de richting van regionale regelgeving. Nederland heeft zijn eigen Klimaatakkoord. Het streven? 49 procent vermindering van alle broeikasgassen in Nederland voor 2030. En dat is een flink streven. Doordat de lat zo hoog ligt, moet er ook daadwerkelijk iets gebeuren. Het is natuurlijk ontzettend lastig om besluiten te nemen. Maar nogmaals, als we zo doorgaan mogen we blij zijn als de kleinkinderen van onze eigen kleinkinderen straks nog deze planeet te zien krijgen.

Coronacrisis werpt vruchten af voor klimaat

Tsja, je had het waarschijnlijk niet verwacht. Het coronavirus heeft een positieve werking op ons klimaat. Doordat er regels zijn opgesteld in de hele wereld, mensen worden gevraagd thuis te werken en er een gigantische vermindering is op het gebied van reisbewegingen gebeurt er zeker iets. Maar liefst zeven procent daling is wat we hebben gezien in 2020, wereldwijd.

Zeven procent daling klinkt vrij karig, maar als je de trends van de afgelopen jaren bekijkt zie je alleen maar een flink stijgende lijn. Een zeven procent daling is dan ook groots te noemen.

Klimaatneutraliteit

Steeds meer landen en bedrijven geven aan ergens in deze eeuw nog op een punt te willen komen waarop ze volledig klimaatneutraal zijn. Dus niet meer uitstoot dan dat ze zelf compenseren. En dat is een goed streven. Het laat namelijk zien hoe iedereen zijn steentje bij wil dragen om de aarde leefbaar te houden.

Zó kunnen we het klimaatakkoord toch op tijd halen 17

En onze boeren dan?

Door middel van innovaties op het gebied van techniek en engineering is er zeker een mogelijkheid dat we binnenkort een flinke daling gaan zien. Door middel van juiste, nieuwe technieken. Niet op basis van iets anders. Maar die daling gaat naar verwachting nooit genoeg zijn om daadwerkelijk zover te komen. Er is dus een grote kans dat er een vermindering van veestapel nodig gaat zijn.

Er zijn de afgelopen jaren tal van onderzoeken gedaan naar hoe we dit dan kunnen oplossen. Onlangs werd er zelfs een onderzoek gepubliceerd met alleen de grootste boerenbedrijven die in de buurt van natuurgebieden liggen. Zelfs de sluiting van deze grootvervuilers is niet voldoende. We zullen het dus gewoon samen moeten doen.

Bekijk ook:
Wordt Turkije een woestijn?

Eerlijke uitkoopregeling en eerlijke prijzen

Wellicht wordt het gewoon tijd voor een eerlijke uitkoopregeling. Een boerenbedrijf heb je als boer om de rest van je leven van te leven. Niet als bijbaantje. Een paar ton om je droom in duigen te zien gaan? Veel boeren moeten er niet aan denken. Wellicht is het een idee om niet alleen te kijken naar de mate van belangrijkheid. Kijk ook naar de persoonlijke kant van de boer. Hoe zijn de kansen op de arbeidsmarkt? Heeft de boer een gezin te onderhouden van zijn inkomsten?

Een opgroeiend kind kost gemiddeld 650.000 euro. Wanneer de kansen voor een boer nihil zijn op de arbeidsmarkt en hij een uitkoopregeling krijgt van 700.000 euro komen we alleen nog maar verder in de problemen.

Daarnaast wordt het misschien ook wel eens tijd dat de boer gewoon een eerlijke prijs krijgt voor zijn product. Boeren hebben inmiddels meerdere keren gestaakt bij verschillende distributiecentra van grote supermarkten. Ze willen meer geld voor hun product. En laten we dat even andersom bekijken. Hoe meer geld een boer ontvangt voor bijvoorbeeld zijn vlees en zuivel, hoe minder dieren hij nodig heeft om hetzelfde bedrag te verdienen. Hoe minder dieren, hoe minder uitstoot.

De groene oplossing

We moeten sowieso gaan werken naar een groene oplossing. We weten allemaal dat de boeren in Nederland niet zo'n gigantische plaats innemen in het debat. Er zijn tal van sectoren die meer uitstoot hebben. Het is dan ook tijd om na te gaan denken over andere groene oplossingen. We hebben groen nodig. En dat is ook precies wat er gaat gebeuren. Tot 2030 gaat er 37.000 hectare aan bos geplant worden in Nederland. De overheid gaat scholen hier actief bij betrekken. Zo komen er speciale lessen over de klimaatverandering en krijgt ieder kind de eer om een boom te planten voor de toekomst.

Bekijk ook:
Dit zijn de droogste plekken op aarde

Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.