Het online woordspelletje Wordle is de hit van dit moment. Het spelletje is vrij simpel; raad een vijfletterwoord in zes beurten of minder. En nu is er ook een Nederlandstalige versie beschikbaar!
Wat is Wordle?
Worlde is een simpel online woordspelletje dat veel weg heeft van Lingo. Elke dag mogen spelers een nieuw vijfletter woord raden in zes beurten of minder. Dit doe je door woorden te gokken. Je begint bijvoorbeeld met het woord “begin” en dan laat het spelletje weten welke letters op de juiste plaats staan, welke letters niet op de juiste plaats staan maar wel in het woord voorkomen, en welke letters niet in het woord voorkomen. Je mag alleen bestaande woorden gebruiken en je krijgt maar zes pogingen om het woord te raden.
Het gokspelletje hoeft niet lang te duren, want elke dag kan je maar één woord raden. Zo blijft het leuk, al zullen sommige mensen wat moeite hebben met het wachten op de volgende dag.
Wordle houdt daarnaast ook de statistieken bij van elke speler. Zo kan je onder meer zien hoe vaak je het spelletje hebt gespeeld, hoe vaak je de woordpuzzel goed hebt opgelost en in hoeveel pogingen je elke puzzel hebt opgelost.
Iedereen speelt Wordle
Wordle is in korte tijd wereldwijd erg populair geworden. Het woordenspelletje kwam vorig jaar in oktober uit, maar eind december waren er al meer dan 300 duizend spelers genoteerd. Het spel lijkt vooral aan populariteit te winnen door mond-tot-mondreclame – ook via social media – maar ook doordat het spelletje steeds vaker het nieuws haalt.
In Nederland hebben we nu Woordle
Wordle is de originele variant van het spelletje, maar in Nederland kunnen we sinds kort ook Woordle spelen. Dit is een Nederlandstalige versie van Wordle die gemaakt is door Jelle Besseling, een student computer science. In een dag had hij het spelletje nagemaakt, en we kunnen hier zelfs genieten van twee versies. Elke dag kunnen we namelijk zowel een vijf- als zes letterwoord raden.
In Nederland zaten we duidelijk te wachten op een versie in onze eigen taal. Volgens de laatste statistieken blijkt namelijk dat onlangs nog zo'n 11 duizend mensen de website bezochten om de woordpuzzel op te lossen.
Tips voor Woordle
Ben je van plan om Woordle zelf ook te gaan spelen (of speel je het spel al)? Dan hebben we nog wat tips voordat je aan de slag gaat. Met deze tips maak je zeker een grote kans om het woord te raden:
- Gebruik de eerste paar gokopties om zoveel mogelijk informatie over het woord te krijgen. Dit doe je door woorden met zoveel mogelijk verschillende letters te gebruiken.
- Ga daarna aan de slag met de letters die je hebt. Als je veel letters hebt die nog niet op de juiste plek staan, dan is het handig om een woord te gebruiken waarmee je een – of meerdere – van deze letters op een andere plek test.
- Schrijf het woord uit met de letters die je al hebt. In de app kan je voor onbekende letter de x gebruiken. Bijvoorbeeld: bxgin.
Plaats een reactie