Hoofdredacteuren Ton den Boon en Ruud Hendrickx van de Dikke van Dale hebben onlangs het Woord van het Jaar 2022 bekendgemaakt. Dat is een woord dat door het publiek middels een stemming kan worden uitgebracht. Vorig jaar was dit het woord ‘prikspijt’, verwijzend naar de coronavaccinatie. Het officiële woord van dit jaar is een woord dat betrekking heeft op klimaatactivisme.
Het Woord van het Jaar 2022
Het officiële woord van dit jaar is ‘klimaatklever’, en staat vanaf nu in de Dikke van Dale omschreven als een “activist die zich aan een object van symbolische waarde vastplakt om de aandacht van het publiek te vestigen op de klimaatproblematiek”. Er werden ruim 15000 stemmen uitgebracht. Het feit dat klimaatactivisten zich het afgelopen jaar massaal hebben vastgeplakt aan (vooral) kunst heeft blijkbaar erg geleefd in onze maatschappij.
De Dikke van Dale had tien verschillende woorden genomineerd om Woord van het Jaar 2022 te worden. Deze woorden werden ingezonden door inwoners van Nederland. Het woord ‘klimaatklever’ staat dus op de eerste plek. Op de tweede en derde plek vinden we respectievelijk de woorden ‘Zevenvinker’ en ‘Energietoerisme’. De stemmen werden geteld tot afgelopen maandag.
Andere ingezonden woorden
Andere ingezonden woorden zijn ‘stopbonus, prijzenpijn, needlespiking, boektokken, bofvelasting, emojibaby, en spijtgezin’. Dit jaar is het dus een woord geworden dat klimaatactivisme letterlijk een synoniem geeft. Het is namelijk een feit dat een klimaatklever in het directe verlengde ligt van een klimaatactivist. De andere woorden zijn ook opgenomen in de Dikke van Dale, maar hebben de titel Woord van het Jaar dus niet gehaald.
De titel wordt al sinds 2007 uitgereikt. Het is vooral de stem van de mensen in onze maatschappij die bepaalt welk nieuw woord er in de Dikke van Dale komt. Zo’n woord ontstaat meestal door een veelbesproken gebeurtenis, en raakt daarna blijven geïntegreerd in onze vocabulaire. Vorig jaar was het dus ‘prikspijt’ en het jaar daarvoor was ‘anderhalvemetersamenleving’ de winnaar. Beide woorden komen voort uit de jarenlange coronacrisis.