Er wordt de laatste tijd veel gespeculeerd over het wel of niet invoeren van de avondklok. Tot op heden is er nog niets officieel bevestigd en ligt het allemaal nog op tafel. Toch wilden wij even weten wat er allemaal wel en niet mag tijdens een avondklok. De laatste keer dat er in Nederland een avondklok was, was tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Wat is het doel van een avondklok?
De avondklok is één van de elementen van een volledige lockdown. In sommige landen is ervoor gekozen om de avondklok te gebruiken, in Nederland is dit nog niet het geval. Het betekent dat mensen tussen 20:00 en 04:00 zich niet meer op straat mogen bevinden. De doelstelling hiervan is het beperken van sociale contacten en reisbewegingen in de avonduren. Hierdoor wordt de handhaafbaarheid van de coronamaatregelen ook wat makkelijker. Het tijdstip van 20:00 is specifiek gekozen omdat er verwacht wordt dat mensen ervoor kiezen om thuis te blijven als het al vroeg op de avond verboden wordt. Toch is het niet zó vroeg dat de drukte in openbaar vervoer en detailhandel zal toenemen zodat mensen op tijd binnen zijn.
Hoe wordt de avondklok gehandhaafd?
Als je na 20:00 toch nog op straat bent heb je een officieel formulier nodig waarmee je kan aantonen dat je een geldige reden hebt. Wanneer je voor jouw werk op die tijdstippen buiten moet zijn kun je een werkgeversverklaring aanvragen en overhandigen wanneer dit gevraagd wordt. Een vangnetbepaling in ministeriële regeling geeft handhavers ruimte om de redelijkheid van deze vereiste te bepalen. De formulieren die je nodig hebt worden zowel op papier als digitaal beschikbaar gesteld. Omdat er op dit moment nog geen avondklok in Nederland is, zijn er ook nog geen bedragen bekend wat betreft de boete. Het boetebedrag zal moeten worden vastgesteld door het OM als het ooit zover zal komen.
Wanneer mag je op straat zijn tijdens de avondklok
Er zijn een aantal uitzonderingen waardoor je tussen 20:00 en 04:00 nog wel op straat mag zijn. Als je bijvoorbeeld op dit tijdstip moet werken mag je uiteraard op straat zijn met de werkgeversverklaring waar we het net over hadden. Daarnaast mag je ook medische hulp aan een mens of dier verlenen. Sterker nog, als je een mens in nood ziet ben je zelfs verplicht om te helpen. Ook mag je hulp verlenen aan hulpbehoevende personen. Het uitlaten van een huisdier mag ook nog gewoon. Je hoeft fikkie dus niet ineens drie uur eerder uit te laten en te hopen dat hij niet in bed plast. Een heen- of terugreis naar het buitenland is ook uitgesloten. Natuurlijk is een calamiteit ook een geldige reden.
Bekijk ook:
Hoe gaat het met hond uitlaten ?????
Die van ons kan “maar” 8 uren binnenblijven. Daarna zou hij in huis plekje zoeken.
Hondje van 4,5 kilo
Kunt u die regels toezenden?
Of waar kan ik die specifieke regels vinden op internet?
Ik ben 70 jaar en slecht ter been.
Ik kan de uitlaatroute beperken tot rond de flat lopen.
Hallo M.C. van Boven,
Het uitlaten van een hond valt onder de uitzonderingen. Hiervoor mag je dus gewoon op straat zijn na 8 uur.
Op deze pagina kun je het volledige document bekijken. De uitzondering van een hond aangelijnd uitlaten staat op de tweede pagina met tekst.
https://t.co/yX4hn4evyZ?amp=1