Op het moment van schrijven van dit artikel is het coronavirus op 10 kilometer van de Nederlandse grens geconstateerd. Maar het is nog niet feitelijk in ons land opgedoken. Het lijkt echter steeds waarschijnlijk dat het nog maar een kwestie van tijd zal zijn totdat dit gebeurt. Wat gebeurt er dan en is ons land voorbereid als de eerste patiënt opduikt?
De eerste patiënt in ons land
Het is logisch om te veronderstellen dat de eerste patiënt in ons land zich met klachten bij zijn of haar huisarts zal melden. Als de huisarts vermoedt dat er sprake zou kunnen zijn van het coronavirus, moet deze contact opnemen met de RIVM (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu) en het Erasmus Medisch centrum. Afhankelijk van de gezondheidstoestand van de patiënt moet deze thuis of in een ziekenhuis in isolatie verblijven totdat bekend is of er sprake is van het virus.
Een speurtocht met grote haast
Indien bij iemand in Nederland het coronavirus wordt vastgesteld, begint meteen een grote speurtocht. Het is immers van belang om na te gaan waar de besmetting vandaan komt. Ook checkt men hoever deze zich al heeft kunnen verspreiden. Als de betrokkenen in contact is geweest met iemand in het buitenland waarbij het virus is vastgesteld, is daarmee één raadsel opgelost. Anders zal men verder moeten zoeken naar de bron van de besmetting. Vervolgens zal iedereen die in contact is geweest met de patiënt op het moment dat hij besmettelijk was, in principe 14 dagen in quarantaine moeten, meestal thuis. Als een deel van deze contacten ook verschijnselen gaat vertonen, moeten voor deze personen dezelfde maatregelen worden genomen.
Waarom worden hele steden afgesloten?
Op een bepaald moment is het aantal mogelijke besmettingen zo groot dat het zinloos lijkt om contacten te blijven zoeken. Denk bijvoorbeeld aan een patiënt die een grote beurs of een voetbalwedstrijd heeft bezocht. Als er dan telkens nieuwe patiënten bijkomen, is wellicht de enige methode om snelle verspreiding te voorkomen, een stad helemaal af te sluiten. Het is een ruwe methode omdat voor de isolering wellicht grote aantallen mensen met een mogelijke besmetting de stad al hebben verlaten. Mobiliteit is een kenmerk van deze tijd.
Hoe gevaarlijk is dit virus nu eigenlijk?
Momenteel lijkt het erop dat het virus vooral gevaarlijk is voor oudere mensen die al verzwakt zijn door andere gezondheidsproblemen. De verschijnselen zijn bij sommige patiënten zo heftig dat ziekenhuisopname noodzakelijk is. Anderen merken nauwelijks dat ze besmet zijn geraakt. Virussen kunnen echter zeer snel muteren en daardoor eigenschappen krijgen waardoor ze gevaarlijker of juist minder gevaarlijk zijn voor mensen. Dit gebeurt maar zelden, maar is een van de redenen waarom wereldwijd zoveel moeite wordt gedaan om de verspreiding te voorkomen.
Kan je voorkomen dat je het virus krijgt?
Dit coronavirus lijkt zich te verspreiden via slijmdruppeltjes die vrijkomen bij niezen en hoesten. Het is waarschijnlijk dat het virus alleen van mens tot mens kan worden overgebracht. Vanwege die reden draagt medisch personeel dat patiënten behandeld ook beschermende kleding. Zaken als mondkapjes lijken niet voldoende bescherming te bieden. Om de kans op besmetting te voorkomen is een goede hygiëne een pré. Regelmatig de handen wassen zorgt ervoor dat een mogelijk virus wordt verwijderd. Een afstand van twee meter ten opzichte van een onbekende lijkt ook voldoende om de kans op besmetting te beperken maar is niet altijd mogelijk. Paniek is altijd de slechtste reactie, dus ook in geval van dit coronavirus.
Lees ook: Coronavirus bijna in Nederland
Plaats een reactie