De maand juli is inmiddels aangebroken en dat betekent dat een groot deel in Nederland kan uitkijken naar de zomervakantie. Nu de scholen langzaam aan het afronden zijn, komt het steeds dichterbij. En wat is nu een zomervakantie, zónder een warme zomer in Nederland?
Voor de meeste mensen zijn de zomermaanden in Nederland pas compleet met temperaturen boven de 25 graden. Hoewel ons kleine kikkerlandje niet over een tropisch klimaat beschikt, lijken de temperaturen steeds vaker door het dak te vliegen. Zeker met de omarming van de aarde, kunnen we dit als ‘normaal’ gaan beschouwen. Wat is nu de warmste zomer in Nederland geweest? In dit artikel vind je een uitgebreide toelichting.
Wanneer begint de zomer in Nederland?
Als we kijken naar hoog zomer in Nederland, dan zijn juni, juli en augustus de officiële zomermaanden in ons kleine landje. De meeste Nederlanders hebben in deze periode dan ook vakantie en trekken er massaal op uit.
Het begin van de zomer daarentegen zit net iets anders in elkaar en deze is niet altijd even duidelijk. Hierbij kunnen we namelijk onderscheid maken tussen de meteorologische en astrologische zomer. Klinkt dit als hogere wiskunde? Wij hebben een toelichting.
De data 1 juni en 21 juni komen jou vast bekend voor. Op 21 juni begint de astrologische zomer, en dit heeft met zowel de zon- als met de maanstand te maken.
Dan blijft 1 juni over en dit is de meteorologische zomer. Wetenschappers hebben het begin van de maand gekozen, zodat metingen hierdoor makkelijker en overzichtelijker gedaan kunnen worden. Toch houden de meeste mensen 21 juni aan als hét begin van de zomer in Nederland.
Wat is de warmste zomer in Nederland?
Over het algemeen zijn de zomermaanden in Nederland goed vol te houden. Tenslotte zijn er genoeg middelen om het ons comfortabel te maken. Toch zijn er steeds vaker uitzonderingen op die regel.
Breekt het zweet bij 25 graden jou al uit? Dan zul je vast schrikken van de volgende gegevens. Dit is namelijk niets vergeleken bij de zomer van 2019. Het steeg letterlijk en figuurlijk de pan uit. Voor lange tijd heeft het jaar 1944 bekend gestaan als recordhouder qua zomer, totdat 2019 om de hoek kwam kijken en hier flink overheen ging.
In vergelijking tot de 38 graden in 1944, werden in 2019 temperaturen gemeten die boven de 40 graden stegen. Kun jij je dit nog herinneren?
Afkoelen in de zomer: hoe doe je dat?
De één is beter opgewassen tegen de hitte dan de ander. Zeker als we te maken hebben met een recordzomer, is de inspiratie om af te koelen erg ver te zoeken. Vakantiegebieden bieden genoeg mogelijkheden om verfrissing te zoeken. Zo zijn er altijd zwembaden of stranden in de buurt.
Maar hoe doe je dit vanuit huis of tijdens je werk? Laten wij jou een aantal verfrissende tips toewerpen:
- Prepareer een koud, klein voetenband. Voeg zowel koud water als wat ijsblokjes toe. Deze kun je gemakkelijk onder je bureau schuiven
- Eet waterijsjes. Deze zijn laag in calorieën, goed voor de dorst én ontzettend lekker
- Zorg ervoor dat binnenshuis alles donker blijft. De zon krijg hierdoor geen kans om het huis op te warmen
Voorspelling zomer
Weersvoorspellingen voor de komende zomer doen is geen gemakkelijke opgave. Tenslotte hebben we hier geen invloed op en is het altijd een kwestie van afwachten.
Op dit moment trekt een hittegolf vanuit Spanje, verder Europa in. Of Nederland óók in de prijzen valt? Wij durven niets te garanderen. Wat denk jij?
Plaats een reactie