Vandaag zal duidelijk worden of het kabinet zal vallen. Het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire in december heeft ertoe geleid dat een val van het kabinet eigenlijk onvermijdelijk is. Na de ministerraad van vandaag zou het duidelijk moeten worden of er inderdaad sprake is van een val van het kabinet. Er zijn meerdere mogelijke scenario's die zich in de loop van de middag kunnen ontwikkelen.
Het kabinet valt
Het eerste en meest voor de hand liggende scenario is dat het kabinet valt. Dit betekent dat minister-president Mark Rutte na afloop van de ministerraad het ontslag van zijn kabinet zal indienen bij de Koning. Rutte vindt zelf dat hij door kan regeren, ondanks de toeslagenaffaire. Volgens hem zitten we nu in de ‘grootste naoorlogse crisis', en is dit niet het moment om op te stappen als straf voor de toeslagenaffaire. Andere regeringspartijen denken daar anders over. Volgens hen is er sprake van schending van de rechtstaat en kun je dan niet doorgaan alsof er niets gebeurd is.
Het kabinet valt niet
Toch hebben een hoop ministers ook gezegd dat zij liever werken aan een oplossing dan dat ze het kabinet nu zouden laten vallen. Als een meerderheid daarvoor kiest dan zou het kabinet vooralsnog niet vallen. Fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks heeft echter al laten weten dat hij een motie van wantrouwen wilde indienen tegen het kabinet. Er wordt verwacht dat een groot gedeelte van de oppositie deze motie zal steunen waardoor het kabinet toch al zwak zou zijn. De verwachting is dan dat het kabinet alsnog zou vallen tijdens het debat over de kinderopvangtoeslagaffaire die volgende week zal plaatsvinden.
Wat gebeurt er als het kabinet valt?
Mocht het kabinet inderdaad vallen, dan zal er uiteindelijk niet zo veel veranderen. We spreken dan over een demissionair kabinet. Alle ministers gaan dan gewoon door met hun functies. Het is dan wel zo dat een meerderheid kan beslissen dat het kabinet bepaalde dossiers moet laten liggen. Ook kan het kabinet geen doorbraken meer forceren. Er staan al nieuwe verkiezingen op het programma voor maart van dit jaar waardoor er eigenlijk niet veel meer geregeld hoeft te worden.
Demissionair kabinet en corona
De ministers kunnen hun functie dus gewoon blijven uitvoeren wanneer het kabinet zou vallen, maar moet belangrijke kopstukken waar de coalitie over verdeeld is laten liggen. Maar hoe zit het dan met de coronacrisis? De oppositie heeft al laten weten dat zij graag willen dat het kabinet dit beleid blijft regelen. Alles rondom de coronacrisis – de coronamaatregelen, financiële tegemoetkomingen en ga zo maar door – blijft dus in handen van kabinet Rutte III.
bekijk ook:
Plaats een reactie